Tänä aamuna näin, että Hei me leivotaan!-ohjelmassa tekivät jonkinlaisia kinkkunyyttejä tai pasteijoita. Olimme viikko sitten poikani kanssa aikuisopiston järjestämällä lasten leivontakurssilla ja siellä teimme leipomuksia perunavoitaikinasta. Löysin sieltä saamani ohjeen ja tein taikinan sillä ohjeella ja täytteen hieman telkkarin ohjetta soveltaen.

284669.jpg

Taikina:

3 keitettyä perunaa
150g voita/margariinia
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa

Kinkku-fetatäyte:                        Kinkku-aurajuustotäyte:

Kinkkua                                        kinkkua
fetaa                                            aurajuustoa
ranskankermaa                              ranskankermaa
juustoraastetta (emmental)             juustoraastetta 
sipulia                                          sipulia
valkosipulia                                  valkosipulia
mustapippuria                               mustapippuria
suolaa                                          suolaa

Muna (voiteluun)

Keitä perunat ja raasta ne. (Itse puristin ne sellaisella perunapuristimella) sekoita jauhot ja suola sekä pehmeä voi tasaiseksi ja lisää joukkoon peruna. Kun taikina on tasaista levitä se kelmun sisään ja anna tasaantua kylmässä 1-3 tuntia.

Pilko kinkkusiivut ihan pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipuleita hetki pannulla ja lisää ne kinnkukuutioiden joukkoon. Lisää myös ranskankerma, juustot ja mausteet. Sekoita täyte aineet tasaiseksi massaksi.

Kauli taikinasta iso levy ja leikkaa neliöiksi. Laita täytettä noin ruokalusikallinen neliön keskelle ja nosta kulmat keskelle. Painele sivut toisiinsa kiinni niin, että saat niistä ikään kuin nyytin. Voit toki tehdä pasteijoista ihan minkä muotoisia haluat.

Voitele pasteijat munalla ja paista 225 astetta noin 15 minuuttia.

Voit halutessasi ottaa piparkakkumuoteilla taikinasta kuvioita ja koristella pasteijat niillä.