Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

1111965.jpg

Kakun päällä marsipaanista tehty koriste Ullan vinkillä.
Itse tein 4 munan kakkupohjan n. 22cm vuokaan. Ohjeen täytemäärä riitti hyvin tämän kokoiseen kakkuun.

Alla ohje jonka netistä löysin. Täytteen ja pitsin tein täysin tällä ohjeella.

Vanhanajan pitsikakku Kurikasta

Tämä pitsikakun ohje on peräisin Koskenkorvan maa- ja kotitalousnaisten Korvan parhaat -kirjasta vuodelta 1995.
 
Vanhanajan pitsikakku Kurikasta
 
Pohja:
6            kananmunaa
2 dl         sokeria
1,5 dl      perunajauhoja
1 dl         vehnäjauhoja
1,5 tl       leivinjauhetta
 
Kostutus:
2 dl        maitoa   
1 tl         vaniljasokeria
 
Täyte:
1            sitruuna
2            munaa
1,25 dl    sokeria
75 g        voita
 
Keitä täytteeksi kiisseli: Raasta sitruunan kuori ja purista mehu, laita kaikki kiisselin aineet kattilaan. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumeena koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee ja pulpahtaa. Älä keitä. Anna kiisselin jäähtyä.
 
Kuorrutus:
4 dl        kuohukermaa
1 tl         vaniljasokeria
2 rkl       sokeria
 
Koristekansi (pitsi):
0,5 dl      voisulaa
0,5 dl      mantelirouhetta
1 rkl        maitoa
1 rkl        siirappia
3 rkl        vehnäjauhoja
0,5 dl      sokeria
0,5 tl       vaniljasokeria
0,5 tl       leivinjauhetta
 
Vatkaa pohjan munat ja sokeri vaahdoksi, lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Paista tasapohjaisessa kakkuvuoassa 175 C noin 35 minuuttia. Valmista täytteeksi sitruunakiisseli. Kts. ohje ylhäältä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, kostuta vaniljasokeri-maidolla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokereilla. Ota puolet kermavaahdosta ja sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon. Täytä kakku seoksella. Levitä loppu kermavaahto kakun pinnalle ja reunoille. Laita kakku jääkaappiin odottamaan.
 
Sekoita koristekannen aineet keskenään ja levitä seos leivinpaperin päälle pyöreäksi, kakkuvuoan kokoiseksi levyksi. Paista kantta 200 C n. 8-10 min., kunnes se saa kauniin värin. Kun levy on vielä lämmin, leikkaa kakkuvuokaa apuna käyttäen ympyrä. Irrota liiat reunat erilleen. Nosta pyöreä levy täysin jäähtyneenä kakun päälle, paina hiukan, jolloin kerma pursuaa "pitsin" raoista. Ylimääräiset pitsinpalat voi laittaa kakun reunoille.

(kopioitu suoraan täältä)

1111967.jpg