Sain pyynnön tehdä syntymäpäiväkakun kaverini miehelle. Tässä oli monta jännää toivetta, joiden perusteella päädyimme kaverini kanssa yhdessä tuumin tällaiseen hieman ehkä erikoiseen syntymäpäiväkakkuun. Toiveina oli mm. ettei kakku olisi kovin makea, eikä siinä olisi kovasti kermavaahtoa tai suklaata. Lisäksi kakussa tuli huomioida miehen sulkapalloharrastus sekä nimi ja ikä tuli näkyä. Kakkuun toivottiin täytteeksi ja päälle vadelmaa.
Paistoin kakkua varten kääretorttupohjan, josta otin kaksi 24 cm pyöreää kakkupohjaa. Laitoin toisen pohjista vuokan pohjalle, kostutin hieman sitruunavedellä. Pohjan päälle laitoin vadelmatäytteen. Täytteen päälle tuli toinen pohja, jonka myös kostutin. Annoin kakun hyytyä muutamia tunteja, jonka jälkeen irroitin sen vuokasta ja laitoin keskelle suurempaa vuokaa, jonka olin sisäpuolelta suojannut reunakalvoilla. Tein kakun päälle neutraalin sitrustuorejuusto täytteen. Annoin kakun hyytyä seuraavaan päivään, jonka jälkeen tein päälle Valion Vadelmapuréstä punaisen kiilteen. Päällä koriste sokerimassasta... Spitsaukset valkosuklaalla, jota sai olla koristeena.
Vadelmatäyte:
2,5 dl vispikermaa
n.200g kotimaisia vadelmia
200g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua
Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja marjat. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon. Nostele lopuksi kermahaavto joukkoon. Kaada pohjan päälle ja anna hyytyä muutamia tunteja.
Sitrustäyte:
2,5 dl vispikermaa
300g maustamatonta tuorejuustoa
100g appelsiinituorejuustoa
1 sitruunan mehu
1 rkl vaniljasokeria
2 dl tomusokeria
6 liivatelehteä
Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista toisessa kulhossa tuorejuusto, sokerit ja puolet sitruunamehusta. Kuumenna loppu sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon. Nostele lopuksi kermahaavto joukkoon. Kaada pohjan päälle ja anna hyytyä muutamia tunteja. Minä laitoin tämän täytteen kakun "kuorrutukseksi" eli peitin tällä tuon pienemmän vadelmajuustokakun.
Kiille:
4 dl hieman laimennettua vadelmapyrétä
tilkka vettä
4 liivatelehteä
tomusokeria
vaniljasokeria
Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Halutessasi laimenna hieman vadelmapyrétä (mielestäni oli aika tuhtia tavaraa pelkästään). Kuumenna vesitilkka ja sulata liivatteet siihen. Kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen vedelmasoseen joukkoon. Kaada varovasti lusikkaa apunakäyttäen kakun päälle. Anna hyytyä muutaman tunnin ajan ennen vuokasta irroittamista.
Kommentit