Ruusuinen kerroskakku





Kakkuresepti


Pohja:

12 kananmunaa
360g sokeria
180g vehnäjauhoja
180g perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Mittaa kuivat aineet ja sekoita ne keskenään. Siivilöi jauhot muutamassa erässä vaahtoon hyvin, mutta varovasti sekoittaen. Jaa taikina kolmeen erikokoiseen voideltuun vuokaan. Paista n. 160 asteessa n. 45 min. ajan. Kokeile kakun kypsyyttä vielä puutikulla. Kumoa kakkupohjat ritilän päälle jäähtymään.

Täyte:

9 dl vispikermaa
n. 500g pakastemansikoita
2, 5 dl tomusokeria
3 rkl vaniljasokeria
8 liivatelehteä
n. 0,5 dl vettä

Laita liivatteet likoon runsaaseen kylmään veteen. Sulata mansikat ja soseuta ne. Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Kuumenna tilkka vettä ja liota liivatteet siihen. Kaada liivatteet ohuena nauhana mansikkasoseen sekaan. Nostele mansikkasoseen sekaan vielä lopuksi kermavaahto ja sekoita tasaiseksi.

Kostutukseen appelsiinimehua

Leikkaa kakut kolmeen osaan. Laita ensimmäiset pohjat vuokiinsa takaisin. Kostuta ja levitä täytettä. Nosta päälle keskimmäinen pohjakerros, kostuta ja levitä loput täytteestä. Nosta vielä viimeinen pohja täytteen päälle ja kostuta. Annan tekeytyä kaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Kakun koristelu

Sokericreme

300g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
3 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
3 rkl appelsiinimehua

Notkista pehmeä voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää vielä appelsiinimehu ja vatkaa kuohkeaksi kreemiksi.
Levitä ohut kreemikerros kakkujen päälle. Nosta kakut jääkaappiin ja anna pinnan viilentyä jääkaapissa.

Marsipaania n. 1,2 kg

Kakun kokoaminen

Kauli keväisen vihreäksi värjätystä marsipaanista tarvittava määrä n. 2-3 mm paksuiseksi kakkua suuremmaksi levyksi. Nosta marsipaanilevy sokericremellä kuorrutetun kakun päälle ja painele sekä siloittele marsipaani kauniiksi, tasaiseksi kuorrutukseksi. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois kakun ympäriltä n. 2 cm päästä kakusta. Painele reunaan marsipaanityökalulla kauniit kuviot. Tee jokaiselle kakulle samalla tavalla.

Tarvittaessa voit painaa kahden alimman kakun keskelle muutaman tulikepin tai esim. juomapillin kannattelemaan ylempien kakkujen painoa. Laita silloin myös kakkupahvit kahden ylemmän kakun pohjalle. 

Nosta kakut toistensa päälle kerroskakuksi.

Kakun koristeet

Tee ruusut sokerimassasta tai marsipaanista jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta ne kerkeävät kuivua ja pitävät näin kakussa muotonsa hyvin. Ruusuja tehdessä voi osaan ruusuista työntää n. 5 cm pituisen spagetin pätkän, jotta ruusun saa paremmin kiinnitettyä kakkuun haluttuun asentoon. Asettele tehdyt ruusut sekä lehdet haluamallasi tavalla kakkua koristamaan.



Työvälineet

Tässä kuvassa kakun kuorruttamiseen sekä koristeisiin käyttämäni työvälineet.




Tällä kertaa näin tarkat selostukset kakusta, koska osallistuin tällä
Huhtikuun leivontahaasteeseen Leivontafoorumilla. Haasteeseen piti osallistua kolmella kuvalla, joissa yhdessä on koko kakku, toisessa jostain yksityiskohdasta kuva sekä koristeluun käytetyt työvälineet.