Koska sukuumme kuuluu kasvissyöjä, kuuluu tarjottaviin aina jotain kasvisruokavaliolle sopivaa tarjottavaa. Tällä kertaa taas sovelsin sitä mitä mieli keksi ja mitä kaapista löytyi.




Pohja:

200g voita

4dl vehnäjauhoja

suolaa

3 rkl kylmää vettä


Täyte:

1 pieni paprika

1porkkana

100g pieniä tomaatteja

1/2 sipuli

2 kynttä valkosipulia

150g creme fraishea

1 1/2 dl juustoraastetta

3 dl kermaa

3 munaa

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 tl timjamia

2 tl paprikajauhetta

 

koristeluun:

herneenversoja

pieniä tomaatteja

 

 

Valmista pohjataikina. Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi. Lisää joukkoon sekoittaen esim. sähkövatkaimella jauhot ja suola. Lisää loppuvaiheessa joukkoon vielä vesi tilkka ja sekoita taikina tasaiseksi. Jos tarvitsee, niin lisää vielä hieman jauhoja, jotta taikinan pinta ei jää tahmeaksi. Painele taikina vuokaan (käytin säädettävää kukan/tähden mallista irtoreunusta). Taikinan riittävyys riippuu paljon vuoan koosta sekä siitä kuinka korkealle nuo reunat nostaa vuoassa. Nosta pohja kylmään odottamaan täytteen teon ajaksi.


Pilko pieneksi pestyt ja kouritut paprika, sipuli ja valkosipuli. Raasta porkkana. Kuullota kasvikset pienessä öljytilkassa kattilassa n. 5 min., jotta ne pehmenevät. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon creme fraishe. Sekoittele ja anna jäähtyä hetken. Lisää lopuksi kaikki muut aineet (ei tomaatteja) ja sekoita täyte tasaiseksi. Viipaloi tomaatit. Levitä osa tomaateista pohjan päälle ja kaada täyte päälle. Levitä loput tomaatit vielä täytteen päälle ja paista piirakkaa n. 50-60 min. ajan 175 asteessa. Tarvittaessa laita leivinpaperista tai foliosta suoja piirakan päälle paistoin puolivälin jälkeen, jos piirakka tuntuu ottavan pintaan väriä liikaa. Koristele piirakka halutessasi herneenversoilla sekä tomaateilla.

Itse teen aina suolaiset piirakat jo edellisenä päivänä ja juhlia ennen vain lämmitän uunissa tarjoilulämpötilaan. Näin mielestäni kosteus ja piirakan täyte ehtii hyvin tasaantua.