On olemassa muutama herkkuyhdistelmä, jotka vievät minun kieleni mennessään. Yksi niistä on appelsiinin ja suklaan yhdistelmä ja toinen on pähkinän sekä suklaan yhdistelmä. Pähkinäisistä herkuista pidän ihan kaikissa muodoissa. Lempileivonnaisenikin on pähkinä bebe, josta täällä blogissani löytyy ainakin piirakkaversio. Tuo on tainnut tulla ilmi jo aikaisemminkin, jos olette blogiani pidempään seuranneet :o)

Nyt päätin kokeilla hasselpähkinälevitteestä tehtyä hyydykekakkua. Resepti on ihan omasta päästä kehitelty. Voi hyvin olla, että olen aikaisemminkin käyttänyt tuota hasselpähkinälevitettä jossain saman tapaisessa kakussa. Nyt kuitenkin ihan uudessa reseptissä...







Hasselpähkinä hyydykekakku


Pohja:

50g pähkinäsuklaata

25g voita

60g sokeria

1 muna

15g vehnäjauhoja

15g kaakaojauhetta


Täyte:

200g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl kermaa

2 valkuaista

1/2 dl sokeria

2 dl hasselpähkinälevitettä

4 liivatelehteä

1/2 dl vettä


Kuorrute:

1/2 dl kermaa

50g tummaa suklaata

2 rkl hasselpähkinälevitettä

Hasselpähkinöitä kokonaisena sekä rouheena


Valmista pohja: Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä. Vatkaa voi ja sokeri keskenään. Vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita jauhot keskenään ja sekoita edellisiin. Lisää lopuksi sula pähkinäsuklaa joukkoon. Levitä kakkumassa leivinpaperilla vuorattuun 18 cm irtopohjavuokaan tai irtoreunukseen suoraan leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa noin 15 min. Nosta jäähtymään ritilän päälle.

Valmista täyte: Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Laita kattilaan vettä ja kiehauta kuumaksi. Nosta vesihauteen kestävä astia kattilan päälle ja mittaa sinne valkuaiset sekä sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sokerin kanssa vesihauteessa. (Itse käytin kahta erikokoista kattilaa, pienemmässä vatkasin valkuaiset) Vatkaa seuraavaksi toisessa kulhossa kermavaahto pehmeäksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja lisää sen joukkoon hasselpähkinälevite. Sekoita hyvin. Kuumenna vesi tilkka kiehuvaksi ja nosta siihen liivatteet pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita liivate hyvin sekaisin veteen ja kaada hieman jäähtynyt liivateseos tuorejuuston joukkoon. Nostele ensin valkuaisvaahto joukkoon ja sen jälkeen kermavaahto. Nostele massa hyvin sekaisin. Laita jäähtynyt pohja lautaselle. Mitoita  pohjaa hieman suurempi (n.20cm) irtoreunus tai irtopohjavuoan reunus pohjan ympärille. (Voit öljytä ja tomusokeroida reunuksen, niin saat kakun kauniisti vuoasta irti.) Kaada täyte pohjan päälle. Annan jähmettyä vähintään 4 tuntia jääkaapissa.

Valmista kuorrute: Mittaa kerma kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää joukkoon paloiteltu suklaa sekä hasselpähkinälevite. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Kaada kuorrute kakun päälle ja levitä lusikalla. Koristele pähkinöillä ja pähkinärouheella.

Itse halusin hieman noita "valumia" kakun reunalle, mutta olisin voinut vielä hieman jäähdyttää päällistä, koska jostain kohti tuo valui hieman liikaakin.