Oma suhteeni voileipäkakkuihin on nykyään aika läheinen eli ovat mielestäni todella herkullisia, mutta vielä muutama vuosi sitten en todellakaan pitänyt voileipäkakuista. Ehkä suurimpana syynä oli majoneesipohjaiset täytteet tai valmissalaatit, joita näkee käytettävän aika useinkin voileipäkakkujen täytteinä. Itse kuitenkin olen tykästynyt näihin tuorejuustopohjaisiin voikkareihin niin paljon, että joskus teen noita täytteitä ihan vaan levitteeksi leivän päälle. Suosittelen tuotakin kokeilemaan.

Nyt Leivontafoorumilla oli Huhtikuun haasteen aiheena voileipäkakku, niin heti aloin kehittelemään hieman jotain kivaa erikoisuutta kakkuun. Olin hetkeä aikaisemmin ostanut ihanan sydänkahvikakkuvuoan ja siihen sitten päätin kakun kasata. Haasteeseen sai liittää vain yhden kuvan kakusta ja minulla se oli tuo alla oleva kuva, jossa näkyy koko voileipäkakku ja kakun vieressä valmiiksi leikattu palanen. Alla on vielä resepti voileipäkakkuun.

 Sydämen muotoinen kinkkuvoileipäkakku
(n. 12-15 henkilölle)


1 pkt (700g) Ruis paahtoleipää

Täyte1.
250g kinkkusiivuja
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g yrtti tuorejuustoa
150g creme fraishea
1 maustekurkku
ruohosipulia
mustapippuria

Täyte 2.
1 pieni punainen paprika
100g kurkkua
200g maustamatonta tuorejuustoa
200g creme fraishea
mustapippuria
suolaa

Kostutus:
n. 2,5 dl kasvis-/lihalientä tai sitruunalla maustettua vettä

Kuorrutus:
2 dl vispikermaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria, suolaa, herneenversoja, kinkkua, tomaattia

Vuoraa 2,5 litran sydän-kahvikakkuvuoka tai tavallinen kakkuvuoka kelmulla. Voit käyttää mitä tahansa vuokaa, joka on 2,5 litraa vetoisuudeltaan, mutta kauneimman ja hieman erilaisemman lopputuloksen saat muotovuoalla tai kahvikakkuvuoalla. Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois. Mittaa monitoimikoneeseen Täytteen 1. tuorejuustot, creme fraishe, maustekurkku, ruohosipuli sekä mausteet. Pyöräytä ainekset sekaisin ja lisää loppuvaiheessa vielä kinkku. Pyöräytä konetta sen verran, että kinkku menee haluamasi kokoiseksi silpuksi. Tyhjennä kulho ja mittaa Täytteen 2. tuorejuusto, creme fraishe monitoimikoneeseen. Pyöräytä aineet hyvin sekaisin. Maista täytettä ja lisää mustapippuria sekä suolaa tarvittava määrä. Lisää lopuksi pesty paprika suurina paloina joukkoon. Pyöräytä konetta vielä sen verran, että paprika menee sopivan kokoiseksi palaksi (värjää samalla tämän täytteen hieman punertavaksi). Raasta pesty kurkku ja valuta siitä hieman painellen ylimääräinen neste pois siivilässä. Lisää kurkkuraaste täytteen joukkoon ja sekoita täyte tasaiseksi.
Leikkaa paahtoleivät puoliksi ja laita niitä vuokaan ensimmäinen kerros. Kostuta valitsemallasi kostutusliemellä ja levitä puolet Täyteestä 1. leipien päälle. Levitä leipiä uusi kerros, kostuta ja levitä päälle puolet Täyteestä 2. Jatka vuorottelemalla täytteitä, kunnes viimeisen täytekerroksen päälle tulee vielä leipäkerros. Kostuta ja käännä ylimääräiset kelmut voileipäkakun päälle tai tarvittaessa lisää hieman kelmua suojaamaan voileipäkakkua. Painele kakku vuokaan tiiviisti. Laita esim. lautanen, leikkuulauta tms. painoksi voileipäkakun päälle. Nosta kylmään vetäytymään yön yli.
Ota kelmut pois voileipäkakun päältä ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon tuorejuusto sekä valkopippuri ja suola. Levitä kuorrute voileipäkakun päälle ja halutessasi voit vielä pursottaa kakun alareunaan kauniin koristeen. Koristele kuorrutettu voileipäkakku herneenversoilla sekä kinkku- ja tomaattiruusukkeilla. Kuorrute on muutenkin oikein hyvin pursotettavaa, joten halutessasi voit vaikka pursottaa koko kakun. Tällöin kannattaa tehdä kuorrutetta hieman suurempi määrä.

VINKKI1 Kakkua koristellessa kannattaa herneenversot laittaa lyhyinä palasina, jolloin kakun leikkaaminen paloihin on helpomapaa.

VINKKI2 Täytteet on näppäriä tehdä monitoimikoneessa, eikä tiskiäkään tällöin tule paljon. Voit hyvin myös määritellä kuinka pieneksi silpuksi täytteet haluat. Jos monitoimikonetta ei ole käytössäsi, täytteen voit hyvin tehdä pilkkomalla raaka-aineet käsin pieneksi ja sekoittamaan esimerkiksi sähkövatkaimella tai nuollijalla täyteet sekaisin. Näin voit myös toimia, jos haluat täytteen sekaan hieman suurempia paloja.

 

 

Tällä kakulla sain eniten Leivontafoorumin aktiivikäyttäjien ääniä. Kiitokset kaikille tätä voileipäkakkua äänestäneille sekä kommentoineille!

Tässä alla vielä voileipäkakkuni saamia kommentteja/arvosteluja:

                                        * ihastuttava muoto

                                        * hieno idea tehdä voikkari formuun

                                        *Hieno idea tässäkin ja kaunis koristelu.

                                        *Tykkäsin uudesta ideasta tehdä voileipäkakku rengasvuokaan.

                                        *Kaunis kuin kukkanen ja hyvä idea koota sydänvuokaan.

                                        *Sopusointusan kaunis kakku ja ehkä kaunein koskaan näkemäni voikkari =)

                                        *Ihanan herkkä kakku saatu voileipäkakusta aikaan! Tykkäsin kovasti jo

                                          pelkästään kakun ulkonäöstä. Maustahan en voi muuta sanoa,

                                          kuin että kuulostaa herkulliselta!                                       

                                        *Muoto ratkaisee ja perässä seuraa maku !