Kesällä reissussa ollessamme ystävämme vei meidät herkulliseen Bread basket-bakery nimiseen kahvila-leipomoon Saratoga Springsissä, NY. Tuolta ostimme kokeeksi mustikkamuffinssin sekä appelsiinipullaa. Tuo pulla maistui niin hyvälle, että jatkaessamme matkaa autolla kohti Chicagoa, kävin ostamassa loput jäljellä olleet pullat kahvilasta pois. Täytyy kyllä sanoa, että ei niitä ollut enää kuin muutama jäljellä - Onneksi :o) Tuo Sarato Springs oli muuten aivan ihana kaupunki. Siellä oli ihania lenkkipuistoja sekä muutenkin hyvin tilaa hengittää. Kaupunki on kuuluisa laukkakisoistaan, joten kaupungin pääkatukin on koristeltu ihanilla maalatuilla koristehevosilla. Kaupungin keskustassa olevassa puistossa on myös kaunis karuselli, joka tuntui olvan joka lapsen unelma!

Nyt sitten lomien pikku hiljaa loppuessa päätin itse kokeilla erästä amerikkalaista appelsiinipullaohjetta ja olihan se vaan niin herkullista, että muistui matka mieleeni. Oikeastaan tuo vanha resepti toimi innoittajana ja runkona tälle alla olevalle reseptille, mutta muuttelin sitä tapojeni mukaan hieman. Tätä ylisti jopa äitini, joka ei yleensä niin kovasti appelsiinileivonnaisista innostu. Tuo pullapohjakin on hieman erilainen kuin perinteinen suomalainen pulla.

 


Appelsiinipulla

 

50g hiivaa

5 dl vettä

8g kaardemummaa


1,5 dl sokeria

3 munaa

150g voita

150g ranskankermaa

20 dl jauhoja

 

täyte:

100g voita

1 dl sokeria

2 appelsiinin kuoriraaste

2 tl vaniljasokeria

 

koristelu:

appelsiinimehua

tomusokeria


Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva veden sekaan. Vatkaa munat ja sokeri sekä toisessa kulhossa pehmeä voi ja ranskankerma. Yhdistä nämä ja vatkaa sekaisin. Lisää vesi-hiivaseos vielä edellisiin ja sekoita. Lisää joukkoon myös kaardemumma sekä lopuksi jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmosaksi. Nosta taikina lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan kaksinkertaiseksi liinalla peiteltynä.

Sekoita täytteen pehmeä voi sekä sokeri, appelsiininkuoriraaste ja vaniljasokeri hyvin sekaisin. Kauli taikina esim. kahdessa erässä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täytettä ohut kerros levyn päälle ja rullaa rullaksi. Leikkaa rullasta noin 3 cm paksuisia palasia ja nostele ne voideltuun vuokaan. Jätä hyvin turpoamistilaa eli älä laita pullia ihan vieriviereen. Osan taikinasta voi esimerkisi myös tuon täytteen levittämisen jälkeen taittaa kolmeen osaan leveyssunnassa ja leikata noin 2 cm soiroiksi. Pyörittele soirot ja solmi solmuksi. Nostata vielä pellin päällä enne paistamista noin puolen tunnin ajan. Paista 200 asteessa pullia noin 10-20 minuuttia riippuen pullien koosta. Tästä taikinasta sain yhden ison (15 pullan) että yhden pienen (5 pullan) appelsiinibostonin sekä pellillisen noita solmupullia. 

Halutessasi voit tehdä hieman lisää tuota täytettä ja kuumentaa sen pienessä kattilassa. Tuolla sulalla appelsiinivoilla voit sitten glaseerata pullat paistamisen jälkeen. Sekoita appelsiinimehu ja tomusokeri suht paksuksi kuorrutteeksi. Laita kuorrute pieneen pursotuspussiin ja pursottele koristeeksi pullien päälle.