Tässä elämäni ensimmäinen kirsikkaleivonnainen ja ihan omalla reseptillä :o)

Halusin täytteestä tarpeksi sakeaa, jotta se pysyy piirakan sisällä piirakkaa leikatessa. Itse en oikein pidä sellaisista vetisistä täytteistä, jotka valuvat piirakka vuokaan yhden palan leikkauksen jälkeen. Vaikka piirakka jää hieman kirpeäksi, siitä tuli kyllä minun yksi suosikkini. Piirakan täytteen sokerimäärää pitää hieman muutella kirsikoiden happamuuden ja makeuden mukaan. Äitini kirsikkapuun hedelmät ovat todella happamia ja kyllä se happamuus jää sokerimäärästä huolimatta piirakkaan elämään. Se ei kylläkään ollut mielestäni huono juttu! Meidän perheen isompien lasten mielestä tämä oli liian kirpeää, mutta pienin söi herkutellen. Myös poikamme luokkatoveri herkutteli tällä ja halusi oikein lisää - oli kuulema hyvää :o) Tästä huomaamme, että eri ihmisillä on erilainen makuaisti ja tottumus. Tämä on ei niin makeasta pitävän herkku!




Kirsikkapiirakka


Pohja:

225 g vähäsuolaista voita

6 dl vehnäjauhoja

50 g sokeria

6 rkl kylmää vettä

1 keltuainen

 

Täyte:

8 dl kivettömiä hapan kirsikoita

noin 2 dl (ruoko)sokeria

0,5 dl maissitärkkelystä

1 rkl sitruunamehua

 

Mittaa kulhoon voi, vehnäjauhot sekä sokeri ja nypi ne sekaisin. Lisää joukkoon vesi ja yksi keltuainen. Sekoita taikinaa niin kauan, että siitä muodostuu pallo. Laita kelmu taikinapallon ympärille ja nosta taikina jääkaappiin noin tunnin ajaksi.

Kauli taikinasta piirakkavuokaa suurempi ympyrä. Käytä kaulimisessa apuna hieman vehnäjauhoja. Kiepauta taikina kaulimen ympärille ja nosta rullaten taikina piirakkavuoan päälle. Painele taikina hyvin 26 cm piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Jätä taikinaa noin 3 cm verran piirakkavuoan ulkopuolelle ja leikkaa ylimääräiset pois.

Sekoita kulhossa maissitärkkelys sekä sokeri keskenään. Lisää joukkoon kirsikat sekä sitruunamehu. Sekoita hyvin. Kaada täyte piirakkapohjan päälle. Tee loppu taikinasta esimerkiksi ristikko piirakan päälle. Koristeluun voit myös käyttää piparkakkumuotteja, joilla voit ottaa kuvioita taikinasta ja nostaa ne täytteen päälle.

Paista piirakkaa ensin 200 asteessa noin 15 minuutin ajan. Laske tämän jälkeen lämpöä 175 asteeseen ja paista vielä 30 minuutin ajan tai kunnes täyte kuplii keskeltä piirakkaa. Tarvittaessa suojaa piirakan pintaa liialta tummumiselta alumiinifoliolla. Nosta piirakka jäähtymään ritilän päälle. Tarjoile hieman jäähtynyt piirakka esimerkiksi vaniljajäätelön kanssa.   

Vikki! Jos et tarjoile piirakkaa heti lämpimänä, kannattaa se pitää ennen tarjoilua hetken aikaa huoneenlämmössä, jolloin pohja hieman pehmenee ja maut ovat parhaimmillaan.