Ostin jo varmaan kolme kuukautta sitten piirakkavuoan syvennyksellä. Muistelen, että äitini on tuollaisessa vuoassa paistetusta torttupohjasta puhunut kutsukakkuvuokana. Voi olla myös, että muistan väärin... En todellakaan tiedä millä nimellä tuota vuokaa kutsutaan.  Onko teistä blogini lukijoista tietoa, onko tuolle vuoalle ihan oma nimensä vai onko se vaan syvennyksellä oleva piirakkavuoka?? Yleensähän tuolla tehdään nopeita torttuja, joihin laitetaan kesäisin mansikoita ja kermavaahtoa - tai tämä muistikuva minulla on lapsuuden mökkikesistä :o)




Mehevä sitruunapiirakka

 

Piirakkapohja

2 kananmunaa

1,5 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

200g (laktoositonta) maustamatonta tuorejuustoa

0,5 dl sitruunanmehua

 

Täyte:

3 dl vettä

2 dl sokeria

0,5 dl maissitärkkelystä

3 keltuaista

2 rkl voita

1 dl sitruunamehua

1 sitruunan kuoriraaste

2 tl vaniljasokeria

 

Marenki:

280g sokeria

1dl vettä

3 valkuaista

 

Vatkaa pohjan kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään omassa kulhossa ja toisessa kulhossa maustamaton tuorejuusto sekä sitruunamehu. Lisää puolet kuivista aineista vaahdon sekaan ja lisää sen jälkeen tuorejuusto-sitruunaseos. Lisää lopuksi vielä jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Voitele tai suihkauta syvennyksellä varustettu piirakkavuoka/torttuvuoka (noin 28cm) ja levitä taikina vuokaan tasaiseksi. Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa kakku paistamisen jälkeen tarjoiluastialle.

Valmista kiisseli mittaamalla vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää joukkoon sitruunamehu ja kuoriraaste sekä vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi ja kaada jäähtyneen piirakkavuoan syvennykseen. Anna jäähtyä hetki ja laita täytteen päälle kelmu.

Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kuumenna ne 120 asteiseksi, samalla vatkaten valkuaiset vaahdoksi. Jatkaa valkuaisten vatkaamista ja kaada sokeriliemi valkuaisvaahdon sekaan kulhon reunaa pitkin. Vatkaa kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Ota kelmu pois täytteen päältä ja levitä marenkia haluamasi paksuinen kerros piirakan päälle. Kuumenna uuni 225 asteiseksi ja laita piirakka hetkeksi vastusten alle ottamaan väriä tai käytä kaasupoltinta värin saamiseksi piirakan pintaan.

Käytin ensimmäistä kertaa poltinta tuohon marengin pintaan ja aika helppo ja nopea juttu.