Pitkään tuolla kuiva-ainekaapissa on vilahdellut nuo dulche de leche-purkit eli valmiiksi keitetyt kondensoidut maidot. Päätin leipoa pitkästä aikaa muffinsseja. Nuo pienet muffinssivuoat ovat nekin olleet kohta vuoden tuolla kaapissa odottelemassa vuoroaan, joten nyt oli niiden aika päästä käyttöön. Näissä muffinsseissa kohtaa ihana suklainen pohja ja herkullisen kinuskinen kuorrutus. Valkuaisten ansiosta tuo kuorrute on ihanan kuohkea ja pehmeä. Ja taas täytyy sanoa, että tuo muffinssien pohjaresepti on niin helppo. Tuon voi hyvin toteuttaa vaikka pienenkin lapsen kanssa. Kuorrutteessa on omat vaiheensa ja myös kiehuvaa vettä, joten siinä ei ihan pienet lapset enää voi olla mukana.


 

Kinuski-suklaamuffinssit

noin 20 minimuffinssia

 

Muffinssit:

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

3/4 dl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

1 dl maitoa

2 kananmunaa

1/2 dl öljyä

 

Kuorrutus:

2 valkuaista

1/2 dl sokeria

1 dl valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa (dulche de leche)

160g suolatonta voita


Mittaa ensin kuivat aineet yhteen kulhoon ja sekoita ne keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, kananmunat sekä öljy keskenään ja lisää ne sekoittaen kuivin aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja jaa paperisiin minimuffinssivuokiin. Jos et halua muffinssien leviävän vaan kohoavan, niin käytä muffinssipeltiä. Paista 175 asteessa noin 12 minuutin ajan. Nosta ritilälle jäähtymään.

Laita liedelle kattila, jossa on hieman kuumaa, lähes kiehuvaa vettä. Laita kattilan päälle kuumuutta kestävä pienempi kulho (tai toinen kattila). Mittaa kulhoon valkuaiset. Ala vatkaamaan valkuaisia vesihauteessa ja lisää vähitellen sokeri joukkoon. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua ja valkoista. Ota astia pois vesihauteesta. Vatkaa pehmeä/huoneenlämpöinen voi ja kondensoitu maito keskenään toisessa kulhossa hetken aikaa ja lisää ne valkuaisvaahtoon. Vatkaa kunnes kuorrute on tasaista. Jos valkuaisvaahtoastia on kovin kuuma, voi sulaa herkästi. Voit vaihtaa vaahdon toiseeen viileämpään kulhoon, jolloin kuorrute on valmiina hieman jämäkämpää. Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on haluamasi tylla eli pursotinterä. Purosta kuorrute kauniisti muffinssien päälle. Voit myös levittää kuorrutteen esimerkiksi veitsellä muffinssien päälle. Samaa kuorrute reseptiä voit käyttää myös kakkujen täytteenä ja kuorrutteena. Jos kuorrute tuntuu löysältä, käytä sitä hetken aikaa jääkaapissa.

Tämä kuorrutteen määrä riittää hyvin muffinsseihin, jos et tee suuria pursotuksia tai levität kuorrutteen veitsellä muffinssien päälle. Jos kuitenkin haluat enemmän kuorrutusta, niin tee kuorrute tuplana.

 

 

Käytin pursotukseen pientä ruusutyllaa (Wilton 61, kaareva pisara), jolla tein keskeltä sivuille hieman U-kirjaimen näköistä liikettä. Aina hieman pienempi kerros edellisen kerroksen päälle, kunnes pursotus on valmis.