Viikonloppuna tein pitkästä aikaa riisipuuroa. Joulun lähestyessä tulee taas tehtyä tuota herkkua viileneviin iltoihin. Yritän aina tehdä ison määrän puuroa, jotta sitä jäisi hieman ylikin - piirakoita varten tietysti. Yleensä ei jää, mutta tällä kertaa huomasin yllätyksekseni, että muutama desilitra oli kattilassa jäljellä. Nyt käytin tilanteen hyväkseni.

Kun puuro on valmiina, käy piirakoiden tekeminen todella pikaisesti. Riisipiirakoiden leipomista ei kannata pelätä! Kyllä vain itse leivotut riisipiirakat ovat maultaa aivan eriluokkaa valmiisiin piirakoihin verrattuna. 

Kutsun näitä nyt riisipiirakoiksi, koska euroopan unionin tuotesuoja on määrittänyt, että karjalanpiirakoissa pitää olla puolet ruista ja näissä nyt ihan tuo ei täyttynyt... Rypytyskään ei taida olla minulla ihan entisajan malliin hyppysissä. (Wikipedia 17.10.2011)

 

Riisipiirakat

(noin 20 kpl)

 

Riisipuuroa


Pohja:

2 dl kylmää vettä

2 dl ruisjauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa


Voiteluun/upotukseen:

2 dl maitoa

3 rkl voita


Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita ne veden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Vaivaa taikinasta pitkä pötkö ja jaa se tasaisesti noin 15-20 osaan, riippuen kuinka suuria piirakoita haluar tehdä, Pyöritä palat palloiksi ja kauli ne levyiksi. Odottavia taikinapalloja kannattaa pitää esimerkiksi kostean pyyhkeen alla muita työstäessäsi. Levitä piirakan keskelle riisipuuroa ja nosta reunat ylös ja rypytä reunat. Paista 275 asteessa noin 15 minuutin ajan. Kuumenna paiston aikana maito ja voi kattilassa. Upota piirakat yksi kerrallaan maito-voiseokseen ja nosta esimerkiksi ritilän päälle odottelemaan. Jos et halua upottaa, niin voit myös voidella maito-voiseoksella piirakat. Nautiskele munavoin kera!

 

 

Tässä vielä piirakat odottelemassa uunin lämpöä.