Sain anopilta suppilovahveroita ämpärillisen. Oikeastaan mieheni sisko oli ne kerännyt. Minulle nuo metsän antimet ei kovasti maistu, mutta ennen kuin lahjoitin niitä eteen päin, piti niistä muutama piirakka kuitenkin tehdä. Sienestämisestä kyllä itsekinpidän todella paljon, mutta nuo sienet yleensä päätyvät sitten äitini säilöttäviksi.
Tässä nyt kolme eri variaatiota suppilovahveropiirakasta. Löytyy kasvisvaihtoehto, lihallinen vaihtoehto sekä "kaiketon"-vaihtoehto eli munaton, maidoton, gluteeniton sekä vegaani. Kaikki nyt tässä yhdessä ja samassa päivityksessä :o)
Suppilovahveropiirakka (kuva yllä)
Gluteeniton, maidoton, munaton, vegaani
Pohja
75 g maidotonta margariinia
1, 5 dl maissijauhoja
1 rkl vettä
ripaus suolaa
Täyte:
1 rlö öljyä
3 dl sieniä
1/3 osa cheezly mozzarellan tyyppinen kasvispohjainen "juusto"
1 dl soijakermaa
musta pippuria
1/2 punasipuli
ripaus suolaa
Nypi kylmä rasva, maissijauhot ja suola muruksi keskenään. Lisää loppuvaiheessa kylmä vesi, niin että taikinasta muodostuu pallo. Painele taikina kahden pienen (11cm) piirakkavuokan pohjalle ja reunoille. Voit käyttää apunasi maissijauhoja.
Kuumenna öljy pannulla. Pilko sienet ja sipuli. Lisää ne pannulle ja kuulottele niitä hetki. Lisää joukkoon pippuri, suola ja soijakerma. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi kasvispohjainen "juusto" pieninä paloina sekaan ja lusikoi täyte piirakkapohjan päälle.
Paista noin 175 asteessa 35 minuuttia.
Suppilovahveropiirakka pekonilla ruispohjalla
"Äijä-piirakka" (kuva yllä)
Pohja:
100g voita
1, 5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl kylmää vettä
1 keltuainen
Täyte:
1 rkl öljyä/voita
6 siivua pekonia
1/2 mustapekkaa
1/2 sipuli
4 dl sieniä
persiljaa
suolaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
Nypi kylmä rasva, jauhot sekä suola muruksi keskenään. Lisää loppuvaiheessa keltuainen ja kylmä vesi, niin että taikinasta muodostuu pallo. Painele taikina piirakkavuokan (35x11) pohjalle ja reunoille. Käytä apunasi vehnäjauhoja, jos piirakkataikina tuntuu tarttuvan käsiin kiinni.
Pilkotut pekoni, sipuli sekä sienet. Voit jättää muutaman sienen koristeeksi piirakan päälle. Laita ne voin/öljyn kanssa pannulle ja kuulota niitä hetken aikaa. Lisää joukkoon paloiteltu mustapippurituorejuusto (Mustapekka), niin että juusto sulaa. Ota pannu pois liedeltä ja lisää joukkoon kerma ja kananmunat. Sekoita täytteestä tasainen. Kaada täyte pohjan päälle. Laita koristeeksi tulevat sienet täytteen päälle ja paista uunissa noin 45 minuuttia.
Suppilovahveropiirakka (kasvis)
(kuva yllä)
100g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 rkl öljyä
5 dl sieniä
1/2 sipuli
1 dl juustoraastetta
tuoretta persiljaa
2 dl kermaa
2 munaa
Nypi kylmä rasva, jauhot sekä suola muruksi keskenään. Lisää loppuvaiheessa kylmä vesi, niin että taikinasta muodostuu pallo. Painele taikina piirakkavuokan(20x20) pohjalle ja reunoille. Käytä apunasi vehnäjauhoja, jos piirakkataikina tuntuu tarttuvan käsiin kiinni.
Pilko sipuli sekä sienet. Voit jättää muutaman sienen koristeeksi piirakan päälle. Laita ne voin kanssa pannulle ja kuulota niitä hetken aikaa. Ota pannu pois liedeltä ja lisää joukkoon kerma ja kananmunat. Pilko persilja ja lisää täytteen joukkoon. Sekoita täytteestä tasainen. Kaada täyte pohjan päälle. Laita koristeeksi tulevat sienet sekä hieman persiljaa täytteen päälle ja paista uunissa noin 45 minuuttia.
Kommentit