Sunnuntaiaamuna päätin leipoa "mitä keittiöstä löytyy"-tyylillä makean piirakan sunnuntain jälkkäriksi. Kaapista löytyi eräästä kakkuprojektista  jäänyt vaniljakastikepaketti, siis jauhetta joka sekoitetaan nesteeseen ja muutama omena. Päätin kokeilla tuota vaniljakastikejauhetta täytteeksi omenoiden kanssa. Mielestäni piirakat tarvitsevat usein seurakseen kastiketta tai vaniljajäätelöä. Tällä kertaa kastike löytyikin piirakan sisältä.




Aika nopeasti piirakan palat hävisi lautasilta. Taisi perheemme koululainen herkutella jopa kolmella palalla... Omenoita voisi olla täytteessä vaikka enemmänkin, mutta meiltä ei hedelmävadilta löytynyt kuin nuo kolme omenaa :o)




Vaniljainen omenapiirakka


Pohja:

100g voita

1 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2 rkl vettä


Täyte:

5 1/2 dl kerma-maitoa

150g ranskankermaa

1 kanamuna

1 pkt (2pss) vaniljakastikejauhetta

3 isoa omenaa


Päälle:

50 g voita

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl fariinisokeria

1/2 dl kidesokeria

1 rkl kanelia

1/2 rkl vaniljasokeria


Mittaa kylmä voi, sokeri ja vehnäjauhot monitoimikoneeseen ja vatkaa lapavatkaimella murumaiseksi. Lisää neste ja vatkaa kunnes taikinasta muodostuu pallo. Voit tehdä myös ilman monitoimikonetta, nyppimällä taikinan sormilla. Painele taikina noin 24 cm (korkeilla reunoilla) piirakkavuoan pohjalle ja reunalle.

Mittaa kulhoon ranskankerma, kerma-maitoseos sekä kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon vaniljakastikejauhe. Vatkaa hetken ainaa tasaiseksi. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Levitä piirakkapohjan päälle 1/3 osa omenoista ja levitä päälle 1/3 osa täytteestä. Jatka samaan malliin, kunnes kaikki omenat ja täyte on käytetty.

Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä vehnäjauhot, sokerit, kaneli ja vaniljasokeri. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Levitä muruseos täytteen päälle. Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa noin 55 minuuttia. Piirakka saa olla keskeltä hieman hyllyvää. Nosta vuoka ritilän päälle jäähtymään. Nosta jäähtynyt piirakka jääkaappiin ja tarjoile viileänä.



 

Me emme ihan niin kauan jaksaneet odotella, joten hieman haalealla piirakalla herkuttelimme. Tämän vuoksi täytekin on vielä valuvampaa kuin jääkaappikylmänä!