Näin Lucian päivän kunniaksi luukusta paljastuu jouluisen sahramipullan ohje!
Sahramipulla

 

50g hiivaa

5 dl vettä

0,25-0,5 g sahramia

  2 dl sokeria

3 munaa

150g voita

150g ranskankermaa

20 dl jauhoja

 

Koristeluun

kananmunaa

sokeroituja kirsikoita vihreitä ja/tai punaisia

rusinoita tai karpaloita

(tomusokeria)

 

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna tuorehiiva veden sekaan. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti sekaisin ja lisää joukkoon pehmeä voi ja ranskankerma. Vatkaa hyvin sekaisin. Lisää vesi-hiivaseos edellisiin ja sekoita. Lisää joukkoon sahrami sekä lopuksi jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmosaksi. Nosta taikina lämpimään ja vedottomaan paikkaan nousemaan kaksinkertaiseksi liinalla peiteltynä noin tunnin ajaksi.

Pyörittele pulliksi tai muotoile oman makusi mukaan. Yhdestä osasta taikinaa teimme kuusen mallisen pyörittämällä pikku pullia pellille. Jokaisen pullan väliin pitää jättää hieman nousemistilaa. Reunoja hieman koristelin pötköksi muotoilulla pullataikinalla ja kuusen päälle tuli tietenkin tähti. Nosta pullat lämpimään paikkaan vielä noin 20 minuutin ajaksi. Voitele kananmunalla ja koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi sokeroiduilla kirsikoilla, rusinoilla tai karpaloilla. Paista noin 200 asteessa 15 minuuttia. Halutessasi tomusokeroi pullien pinta.

Tällä ohjeella tuli tämä kuvan kuusi sekä kaksi pellillistä isoja pullia. Nämä pullat ovat parhaimmillaan paistopäivänä!

 

Meillä sekä aikuisten että lasten mielestä tuo kardemumma kuuluu niin pullaan, että sitä kaivattiin näihin vaikka sitten lisäksi. Tuo sahramin määrä riippuu siitä kuinka vahvan maun pulliin haluaa. Lapset jopa kaatoivat omiin taikinapaloihinsa kardemummaa lisäksi eikä se yhtään riidellyt sahramin maun kanssa.