Muutamissa tuttava perheissä jouluun kuuluu ehdottomasti lihapiirakat. Ehkä joulupöydässä on enemmän sellaiset uunilihapiirakat tarjolla, mutta nämä lihapiirakat maistuvat hyvin joulua odotellessa. Kunhan vaan tuota lunta tulisi lisää ja se hetken pysyisikin, niin voisi vaikka lumiseen metsään lähteä näillä herkuttelemaan. Lämmitys onnituu hyvin makkaranpaiston tapaan nuotiolla. Tai vaihtoehtoisesti näitä voisi vaikka tontuille laittaa tarjolle, että he jaksavat ahkerasti kurkkia ikkunoista ja viestitellä lasten käytöksestä Joulupukille :o)





Lihapiirakat

 (noin 14 kpl)


3 dl vettä

1 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

2 tl sokeria

3 dl vehnäjauhoja

3 dl hiivaleipäjauhoja

100 g voita


Täyte

1 dl puuroriisiä

200g jauhelijaa

1 sipuli

valkopippuria

suolaa

Paistoon

öljyä


Kuumenna neste noin 41 asteiseksi. Ota noin 1 dl vehnäjauhoja ja lisää niihin hiiva, sokeri ja suola. Lisää seos veden sekaan ja sekoittele. Sekoita jauhot keskenään ja lisäile nesteen sekaan vähän kerrassaan alusta taikinaa ja lisää lopuksi pehmeä voi. Alusta vielä taikina tasaiseksi ja anna nousta noin tunnin ajan leivontaliinan alla kaksin kertaiseksi.

Laita riisi kiehumaan puuroriisipaketin ohjeen mukaan sillä aikaa kun taikina nousee. Huutele riisi keiton jälkeen. Ruskista jauheliha sekä pieneksi pilkottu sipuli. Sekoita täytteen ainekset ja mausta makusi mukaan valkopippurilla ja suolalla.

Kauli taikina levyksi ja ota pyöreällä astialla sopivan kokoisia ympyröitä. Itse tein noin 11 cm jälkiruokakulholla ja sain 14 piirakkaa. Nostele täytettä toiselle puolelle ympyrää ja nosta toinen puoli päälle. Paina reunat hyvin kiinni. Voit käyttää reunojen painamiseen apuna esimerkiksi lautasen reunaa.

Kuumenna öljy noin 180 asteiseksi ja seuraa öljyn lämpötilaa koko paiston ajan. Paista piirakkaa molemmin puolin noin 2 - 2 1/2 minuuttia per puoli. Nosta paistetut piirakat talouspaperin päälle valumaan ja nosta sen jälkeen kulhoon tai lautaselle.