Tämä resepti kypsyi jo jonkin aikaa mielessäni. Tämä oli ehkä ensimmäisiä joulureseptejä tänä vuonna, joilla lähdettiin joulua kohden liikenteeseen. Perinteisellä punaisella glögillä tai mustikkaglögillä saisi vielä jouluista väriä tuohon piirakkaan. Itse käytin tällä kertaa vaniljaista, vaaleaa glögiä.




Glögi-piparkakkupiirakat

(4 pientä piirakkaa)


Pohja

100g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

Täyte

2 dl maitoa

1 keltuainen

1 1/2 rkl maissitärkkelystä

1 tl piparkakkumaustetta

3 dl vispikermaa

1/2 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Kiille

3 dl vaniljaista glögiä

1 1/2 dl hyytelösokeria

(tähtianiksia)


Mittaa voi ja sokeri kulhoon ja vatkaa hyvin. Lisää joukkoon kananmuna hyvin sekoittaen. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Painele neljän, noin 10-11 cm halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjille. Laita leivinpaperi pohjien päälle ja painoksi vaikka kuivia herneitä tai riisiä. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia. Nosta ritilän päälle jäähtymään, nosta leivinpaperit painon kanssa pois piirakkapohjien päältä. Irroita pohja jäähtyneinä vuoista tässä vaiheessa, jos sinulla on irtopohjaiset piirakkavuoat käytössä.

Mittaa kattilaan maito, keltuainen, perunajauhot sekä piparkakkumausteet. Kuumenna niin että seos sakenee, koko ajan sekoittaen. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi ja nostele kermavaahto jäähtyneen piparkakkukiisselin sekaan. Nostele täytettä pohjien päälle ja nosta piirakat kylmään. Piirakoiden täyte ei hyydy jääkaapissa vaan jää pehmeäksi vaahdoksi.

Kuumenna glögi kiehuvaksi ja lisää joukkoon hyytelösokeri. Kuumenna vielä kiehuvaksi, mutta älä keitä. Lusikoi hieman jäähtynyt kiille piirakoiden päälle. Jos haluat koristella tähtianiksilla, niin voit laittaa ne piirakan päälle joko kiilteen alle tai kiilteen päälle. Nosta valmiit piirakat kylmään odottelemaan tarjoilua.

 

Vinkki! Kun jäähdytät hyytelösokeria, niin sitä kannattaa sekoitella koko ajan, jotta pinnalle ei muodostu kuorta. Kuori kyllä sekoittuu hyytelösokerin sekaan, mutta siitä saattaa jäädä rumia klimppejä kiilteen sekaan.