Joulun aikaan tulee usein ostettu pakastimeen kaupan lehtitaikinoita. Ehkä syy on siinä, että ainakin itse olen mieletänyt onnistuneen lehtitaikinan teon niin vaikeaksi, ettei edes kannata kokeilla. Joskus aikoinaan olen kokeillut croisanttien tekoa ja ne ovat aina olleet jotain muuta kuin lehteviä. Tässä on nyt kuitenkin resepti todella lehtevään taikinaan. Oleellista on, että taikina pysyy työstön ajan kylmänä eli suosittelen käyttämään jääkaapissa aina välillä.Nyt on pakastimessa muutama torttulevyllinen taikinaa tulevaisuuden tarvetta varten.

 

 

Lehtitaikina

 

500 g/8 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

3 dl kylmää vettä

370 g voita

 

Mittaa jauhot ja suola monitoimikoneeseen. Sekoita K-vatkaimella tai lapavatkaimella sekaisin. Lisää kylmä vesi koko ajan sekoittaen joukkoon. Sekoita kunnes taikinasta muodostuu kiinteää. Kaada taikina leivonta-alustalle ja alusta siitä kiinteä pallo. Laita taikina jääkaappiin ainakin 30 minuutin ajaksi.

 

 


Leikkaa kylmä voi ohuiksi siivuiksi. Kauli taikinasta neliskulmainen ja laita ohuet voisiivut taikinan keskelle ja vedä reunat kauttaaltaan voin päälle.

 

Kauli taikinasta pitkä suorakaiteen muotoinen levy. Käännä 1/3 osa taikinasta keskiosan päälle ja toiselta puolelta 1/3 osa myös keskiosan päälle. Kauli taikinasta taas pitkä suorakaiteen muotoinen levy. Jatka samaan tapaan tehden taittelu ja kauliminen kuuteen kertaan. Nosta välillä taikina jääkaappiin jähmettymään, jos voi tuntuu pehmenevän taikinan sisällä. Kauli lopuksi taikina pitkäksi levyksi ja leikkaa se haluamasi kokoisiin paloihin.Tähtitortut

Lehtitaikinaa

(edellisen ohjeen mukaisesti)

kanamunaa voiteluun

paiston kestävä marmeladia tai hilloa

(kuvissa omenamarmeladia)


Leikkaa halutun kokoisiin neliöihin torttutaikina. Leikkaa kulmiin viillot ja nosta jokainen leikattu kulma tortun keksiosaan ja paina hyvin kiinni.

 

 

Voitele kananmunalla ja laita haluamasi paistonkestävää hilloa tai marmeladia tortun keskelle. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.  Tomusokeroi tortun pinta halutessasi paiston jälkeen.

 

 

Tässä alla olevassa kuvassa näkyy vielä hieman tuota paistetun tortun lehtevää sisäosaa.


 

Jos haluat, niin taikinan voi myös pakastaa. Itse leikkasin taikinan pitkiksi, ohuiksi torttutaikinalevyiksi ja pinosin. Laitoin jokaisen levyn väliin leivinpaperisuikaleen, jotta taikinalevyt eivät tartu toisiinsa kiinni. Nyt on helppo nautiskella oman lehtitaikinan tortuilla!

Suosittelen kokeilemaan!