Kuopus keksi muutama päivä sitten, että äidin pitäisi tehdä näkkäriä... No, ei muuta kuin reseptiä suunnittelemaan ja tutustumaan näkkärireseptiikkaan :o)

Lapset toimivat ihanina apulaisina kuvioidessaan ja painellessaan kuoppia näkkäreihin. Nämä ovat siis todella helppoja suolaisia herkkuja, joita voi leipoa hyvin vaikka lasten kanssa.




Näkkärit

3 dl vettä

1/2 pss kuivahiivaa

1 tl suolaa

3 rkl öljyä

5 dl vehnäjauhoja

3 dl ruisjauhoja

 

Lämmitä vesi kuivahiivan ohjeiden mukaan (42 asteiseksi). Sekoita veden joukkoon kuivahiiva, suola ja öljy. Sekoita vehnäjauhot ja ruisjauhot keskenään. Lisää ne edellisiin sekoitellen. Alusta taikina kimmoisaksi. Nosta taikina kulhossa leivinliinalla peiteltynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puolen tunnin ajaksi.

Kauli taikinasta todella ohut levy ja jaa se pellille sopivaksi levyiksi (käytin kahta peltiä). Nosta levyt leivinpaperin päälle uunipelleille. Leikkaa levyt vielä sopivan kokoisiksi näkkileivän palasiksi esimerkiksi taikinapyörällä. Älä kuitenkaan irroita näkkileipiä toisistaan ennen paistoa vaan jätä kiinni toisiinsa. Painele kuoppia tai kuvioita näkkileipiin.

Paista 250 asteessa noin viiden minuutin ajan. Laita paiston jälkeen uuni pois päältä ja jätä leivät uuniin kuivumaan noin 45 minuutin ajaksi. Jäähdytä ritilän päällä.

VINKKI! Paistoaika riippuu näkkileipien paksuudesta.

VINKKI! Voit maustaa näkkileipiä omaan makuun sopivilla mausteilla.




Tässä vielä kuva tekemistäni näkkärinaksuista. Toimisivat hyvin esim. sipsien yms. asemesta. Ihanan rapeita suupaloja! Nämä hupenivat meillä tosi nopeasti. Ylimääräisestä taikinasta otin pikkuleipämuotilla sopivan kokoisia "piparkakkuja". Näihin ei tullut reikiä eikä mitään, vaan paistettiin sellaisenaan.