Tyttäremme (5v.) auttoi minua blogipäivityksessä leipomalla täytekakun äitienpäivä-teemalla. Minä toimin kevyesti apuna ja kuvailin neitokaisen touhuja. Vaihekuvia on monesti pyydetty, joten toivottavasti näistä vaihekuvista on nyt hyötyä. Niitä kertyi aika urakalla tällä kertaa :o)




Kakkupohja

 

4 kananmunaa (L-kokoisia)

1 1/3 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

 

Mittaa sokeri ja munat kulhoon. Vatkaa ne hyvin sekaisin vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. 




Mittaa jauhot ja sekoita ne keskenään. Siivilöi jauhot kahdessa erässä muna-sokerivaahdon joukkoon, lastalla sekoittaen. Älä vatkaa enää tässä vaiheessa!


 

 

Pingota 22 cm irtopohjavuokaan leivinpaperi pohjalle. Leikkaa leivinpaperista pitkät suikaleet vuoan reunoille. Voit sipaista pienen määrän rasvaa vuoan reunaan, niin nuo suikaleet pysyvät paremmin paikoillaan. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua noin 30 minuuttia 165 asteessa. Anna kakun jäähtyä paistamisen jälkeen.

 

Täyte

 150 g ranskankermaa

2 dl vispikermaa

1/2 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa

 

Kostutukseen:

1 1/2-2 dl maitoa



 

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.

 



Ota tuorekelmusta kaksi pitkää palaa ja laita ne ristiin kakkuvuoan päälle. Paina kelmut vuoan pohjalle. Laita ensimmäinen pohja vuokaan ja kostuta se pullasutia apunakäyttäen. Levitä puolet täyteestä pohjan päälle. Nosta keskimmäinen pohja täytteen päälle, kostuta ja levitä loput täytteestä. Nosta ylin kakkupohjakerros täytteen päälle ja kostuta vielä se.

Nosta kelmut kakun päälle ja nosta jääkaappiin mielellään yön yli vetäytymään.


Kuorrutus

 

1/2 prk karamellisoitua kondensoitua maitoa

4 dl vispikermaa

2 rkl tomusokeria

3 tl vaniljasokeria

 

Kumoa kakku tarjoiluastialle. Ota vuoka ja tuorekelmu pois kakun päältä. Vatkaa kerma tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa vaahdoksi.

 

 

Lämmitä karamellisoitu kondensoitu maito notkeaksi vesihauteessa tai mikrossa alhaisella teholla. Kaada kinuski kakun päälle ja levitä tarvittaessa lusikalla tai veitsellä. Levitä ohut kerros kermavaahtoa kakun reunaan tulevien pursotusten alle.

 

 

 

Nostele kermavaahto pursotinpussiin, jossa on haluamasi pursotusterä (kuvassa palloterä). Pursota sivuille ja reunalle haluamasi pursotus.

 



Kauli sokerimassasta tai marsipaanista noin 2 mm paksuinen levy. Jos haluat värjätä massaa, niin laita massa ja väri pakastepussiin, niin kädet pysyvät puhtaina. Voit myös käyttää kertakäyttöhanskoja, mutta meillä ei ollut tarpeeksi pieniä tarjolla. Ota sydänmuotilla kaulitusta massasta kuvio. Voit koristella sydämen halutessasi taikinapyörällä tai muulla vastaavalla välineellä. Kirjoita elintarvikevärillä koristeeseen haluttu teksti.




Ota sokerimassasta muotilla vielä perhosia, kukkia tai muita haluttuja koristeita. Muotteina voit käyttää ihan tavallisia piparkakkumuottejakin. Lopuksi neiti halusi vielä ripotella hieman nonparelleja, joten ne vielä kinuskin päälle.

 

Kakkua varten tarvitset:

Munia, sokeria, vehnäjauhoja, perunajauhoja

karamellisoitua kondensoitua maitoa, ranskankermaa, vispikermaa, tomusokeria, vaniljasokeria

sokerimassaa/marsipaania, elintarvikevärejä, nonparelleja

 

 

Tuossa ylä on kuva valmiiksi karamellisoidun kondensoidun maidon purkista. Kondensoitua maitoa niin tavallisena kuin karamellisoitunakin löydät isoista marketeista, Tarjoustaloista, etnisistäkaupoista tai leivontatarvikeliikkeistä. Jos valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa ei kaupasta löydy, niin voit keittää kondensoitua maitotölkkiä noin 3 tunnin ajan vedessä. Mikrossa keittämällä kondensoitu maito ei saa samalla tavoin kaunista väriä kuin keittämällä.

 


 

Mukavaa äitienpäiväleivontaa!

 

Pullahiiri Taru

&

Pikku-Pullahiiri Emilia