Löytyipä loman viimeisenä päivänä muutamasta yllätyspaikasta vielä aikaisemmin kerättyjen kanttarellien lisäksi noin 300 g sieniä lisää. Pitkään on jo pitänyt kokeilla ricotta-juustoa suolaisessa piirakassa ja nyt sain sen kokeiltua. Alunperin ajattelin tehdä valkopippurivaahdon piirakan seuraksi, mutta mielestäni nuo ricotta-sattumat korvasivat vaahdon ja jätin sen tekemättä. 






Kanttarelli-ricottapiirakka

Pohja

150 g voita
3 1/3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kylmää vettä

Täyte

noin 300 g kanttarelleja
1 kevätsipuli varsineen
2/3 yrttipuntti kynteliä
2 dl kermaa
2 kananmunaa
100 g ricotta-juustoa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Valmisa ensin pohja. Nypi tai sekoita pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot keskenään. Lisää kylmä vesi joukkoon ja tee taikinasta tasainen. Painele taikina voideltuun noin 20 cm uunivuokaan. Nosta kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.

Puhdista kanttarellit ja pilko ne haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pilko myös sipuli ja kynteli jo valmiiksi. Laita kanttarellit pinnoitettuun kattilaan ja kuumenna, kunnes ylimääräinen neste haihtuu sienistä. Lisää joukkoon pilkottu sipuli. Nosta hetken kuluttua pois liedeltä ja lisää joukkoon kevyesti mustapippuria sekä pienitty kynteli. Sekoita ja anna jäähtyä. Vatkaa kevyesti kulhossa kerma ja kananmunat sekaisin. Lisää joukkoon ripaus suolaa (maun mukaan). 
Levitä noin puolet sienitäytteestä piirakkapohjan päälle. Levitä ricotta-juustoa sattumina joukkoon noin puolet reseptin määrästä. Kaada kerma-munaseos täytteen päälle ja levitä lopputäyte ja ricotta vielä kerma-munaseoksen päälle. Voit myös ripotella vielä hieman kyntelin lehtiä piirakan päälle. Paista uunissa 175 asteessa noin 40 minuuttia. Voit suojata paiston puolessavälissä piirakan pintaa foliolla, jotta se ei ruskistu liikaa paiston aikana.

Nosta hetkeksi jäähtymään ritilän päälle. Tarjoile esimerkiksi salaatin kanssa, hieman jäähtyneenä.

Kynteli - Tuo oli minulle täysin uusi yrttituttavuus. Vaikutti vaan niin sopivalta juuri tähän reseptiin ja sen vuoksi valitsin sen kaupasta. Yrtistä sanotaan, että sitä käyttäessä ei tarvitse pippuria ja suolaa lisäillä. Kuitenkin piirakkaan hyppysellisen lisäilin molempia, ihan vaan varuiksi. Makuraadin mukaan sekin oli liian vähän eli suolaa olisi saanut olla enemmän. Suolaisuushan nyt on makuasia, joten maun mukaan suolaa piirakkaan. Onneksi suolan lisääminen on helpompaa kuin pois ottaminen - eikö :o)