Tänään tuli kuluneeksi 9 vuotta mieheni ja minun vihkipäivästä

 

 

Yhdessä olemme olleet jo koko aikuisikämme, joten paljon olemme yhdessä kokeneet. Tänään saimmekin koko perheen kanssa juhlistaa vuosipäiväämme herkutellen tällä ihanalla suklaakakulla. Mieheni oli yllätyksekseni valmistanut meille päivällisen minun ollessa isompien lasten kanssa jumpassa. Katettu pöytä odotteli meitä ison kukkakimpun kanssa. Minä sitten puolestani yllätin mieheni tällä kakulla.

 

 

Tähän kakkuun keräsin reseptit kahdesta eri paikasta. Lähdin jo jokin aika sitten etsimään Brooklyn Blackout cake -reseptiä netistä. Tuo kuuluisa, historiallinen suklaakakku on niin herkullisen näköistä. Tämä kuitenkin poikkeaa alkuperäisestä jo pelkästään ulkonäönkin puolesta ja reseptitkin ovat aika kaukana tuosta kakusta. Tietysti kaikista noista internetistä löytyvien reseptien joukosta on vaikeaa löytää se oikea ja alkuperäinen resepti. Joku toinen kerta sitten ihan tuota alkuperäistä reseptiä pitää lähteä metsästämään ja  kokeilemaan. Tämän reseptin kakkupohja on erittäin helppo tehdä, mutta täyte vaatii jo hieman enemmän. Varsinkin kun ensimmäistä kertaa tuota täytettä tein, niin koko ajan piti ohjetta seurata ja lueskella missä järjestyksessä mitäkin lisäiltiin. Kannattaa kuitenkin kokeilla, koska aika herkkua tästä tuli!


 

Kakkupohja:

(Suluissa vetoisuusmitat ja niiden kanssa käytetyt ainesmäärät)

 

 2 cup (5 dl) sokeria

1-3/4 cup (4 dl) vehnäjauhoja

3/4 cup (1 1/2 dl) kaakaojauhetta

2 tl soodaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

2 munia

1 cup (2 1/2 dl) kermaa

1 cup (2 1/2 dl)  vahvaa kahvia

1/2 cup (1 dl) rypsiöljyä

2 tl vaniljasokeria

 

 

Sekoita sokeri, jauhot, kaakaojauhe, sooda, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri keskenään hyvin sekaisin.Sekoita toisessa kulhossa munat, kerma ja öljy. Kaada nesteet kuivien aineiden joukkoon ja lisää lopuksi kuuma kahvi. Sekoita taikina tasaiseksi ja paista 175 asteessa umpinaisessa vuoassa (n.24cm) tai irtopohjavuoassa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä esim. coctailtikulla. Nosta kypsä kakku jäähtymään ritilän päälle.

 
Itse paistoin kakun pelkässä (sydän)irtoreunassa, mutta se oli kyllä niin sotkuista hommaa, etten suosittele sitä. Taikina on sen verran löysää, että valuu reunan alta pienen pienestäkin raosta.

 

Täyte:

 

Vaniljakiisseli:

1/2 cup (1 dl) sokeria

1/2 cup (1 dl) maitoa

1/2 vaniljatanko, (ota siemenet tangosta pois)

5 (4) keltuaisia

 

Italian meringue / Italialainen marenki:

 

2 isoa (n.70g) valkuaista

1/3 cup + 2 rkl (1 dl) sokeria

2 rkl vettä

(1/4 teaspoon cream of tartar = viinikiveä)

Voikreemiä varten voi ja suklaa:

450 g suolatonta voita

250 g tummaa suklaata (sulatettuna, huoneenlämpöisenä)

 

Täytteen valmistuksessa on oikeastaan kolme vaihetta:

1. Valmista vaniljakiisseli: Vatkaa keltuaiset ja sokeri keskenään. Kuumenna maito ja vaniljatangon siemenet kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada osa kuumasta maidosta keltuaisten joukkoon sekoittaen. Kun keltuaiset ovat lämmenneet, kaada keltuais-maitoseos takaisin kattilaan ja kuumenna kunnes seos sakenee. Nosta pois levyltä ja kaada kiisseli jäähdytysastiaan ja jääkaappiin ainakin tunniksi. (Voit valmistaa tämän vaiheen jo hyvissä ajoin valmiiksi.)

2. Valmista Italian marenki: Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Kuumenna seosta ja samalla laita valkuaiset monitoimikoneeseen ja vatkaa ne hyvin vaahdoksi. Lisää 2 rkl sokeria valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa vielä. Kun sokeri on sulanut kattilassa, niin käännä levy pois päältä ja odota, että sokeri kuumenee 120 asteeseen. Ota heti pois levyltä, kun tuo lämpötila on saavutettu. Kaada sokeriliemi kulhon reunaa pitkin valkuaisvaahdon sekaan ja vatkaa kunnes valkuaiset ovat jäähtyneet (n.3-5 minuuttia). 

3.Voikreemin valmistus: Mittaa huoneenlämpöinen voi vatkauskulhoon ja vatkaa (Kenwoodin K-vatkaimella) voi "vaahdoksi". Kun voi on vatkattu hyvin, lisää joukkoon jäähtynyt vaniljakiisseli ja sekoita tasaiseksi. Lisää italialainen marenki kolmessa vaiheessa joukkoon ja vatkaa tasaiseksi.

4. Kun voikreemi on valmis, lisää joukkoon vielä sula suklaa. Vatkaa sekaisin ja suklaakuorrute on valmis. Levitä kuorrute kakun väleihin täytteeksi ja lopuksi kuorruta kakku sillä.