Näin perjantain kunniaksi leivoimme tyttären kanssa kierrepullaa...




5 dl vettä/maitoa

2 pss kuivahiivaa

8 g kaardemummaa

1 tl suolaa

2 dl sokeria

200g margariinia

n. 15 dl vehnäjauhoja

 

täyte:

margariinia/voita

sokeria

kanelia

 

voiteluun

kananmunaa

(raesokeria)


Sulata rasva ja kuumenna neste. Itse käytin kylmää maitoa ja kiehuvaa vettä. Sekoita rasva ja neste keskenään monitoimikoneessa. Lisää joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu hiiva, sokeri ja kaardemumma. Laita kone käyntiin. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta tulee vellimäistä. Anna koneen käydä n. 5 minuutin ajan. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna nousta liinan tai vatkauskulhon kannen alla kaksinkertaiseksi. 

Kaada taikina alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä päälle pehmeää rasvaa, sokeria ja kanelia. Taita taikina kaksinkerroin täytepuolet vastakkain. Kauli hieman päältä ja leikkaa taikina levy n. 2cm levyisiksi soiroiksi. Ota Soiron molemmista päistä kiinni ja käännä erisuuntiin korkkiruuviksi. Solmi pulla. Anna nousta n. 30 min. lämpimässä paikassa. Voitele pulla kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa n. 15 min.  

 

Itseltäni loppui leipomisen aikana vehnäjauhot, joten kaupassa käynnin ajaksi jätin pullataikinan nousemaan "vellivaiheessa". Tuli kyllä kuohkeita pullia. Olisko kuohkeus tullut siitä?