Näin joulua odotellessa on kiva tehdä itse erilaisia makeisia. Itse yritin muutaman päivän ajan ystävystyä kovien karamellien kanssa ja lopulta ainakin tutuiksi pääsimme... Tosiaan tein jonkin verran pohjatyötä ennen kuin aloitin karamellikokeilut. Eräänä iltana sitten rohkaistuin, kun löysin karkkikirjasta ohjeen piparminttukaramelleihin. Resepti vaikutti niin helpolta, että lähdin sitä toteuttamaan. Aineksina vesi, sokeri, väkiviinaetikka, piparminttuöljy, elintarvikeväri. Ensimmäinen kokeilu meni hienosti, kunnes yht´äkkiä ihan sekunnissa massa kovettui yhdeksi suureksi karkiksi.

Tein vielä kaksi kokeilua, jotka menivät aikalailla samalla tavalla, mutta massa meni samassa vaiheessa rakeiseksi klöntiksi. Pidin pienen tauon ja samana iltana tein vielä neljännen kokeilun - lopputulos sama. Kokeilin jokaisessa hieman erilaista lämpötilaa. Jatkoin asian tutkimista, koska todellakin halusin saada massasta venytettävän, kauniin, sileän niin kuin karamellimassan kuuluisi olla. Päätin vaihtaa reseptiä.

Seuraavana päivänä etsiskelin kaupoista (monesta etnisestä kaupasta) maissisiirappia, joka monissa karamelliresepteissä mainittiin - tuloksetta. Lopulta löysin jostain netistä tiedon, että panimosokeri (glukoosi) toimii hyvin maissisiirapin sijasta. Muistin vielä, että Ylellä Strömsössä tehtiin karamellejä joitakin vuosia sitten. Katselin noita reseptejä, mutta siellä ei ollutkaan piparminttukaramellien ohjetta. Päädyin sitten tekemään ihan heidän perusohjeella massan ja lisäsin siihen piparminttuöljyä sekä hieman valkoista ja punaista väriä. Ulkonäössä on vielä parantamisen varaa, kun tasakokoisen karamellin tekeminen on ainakin näin alussa todella hankalaa.

 
Piparminttukaramellit:

 

Tarvitset:

                                           * kuumuutta kestävän alustan (marmorikivi, teflonkangas,

                                              itse käytin paksua silikonista leivonta-alustaa)

                                           * kumihanskat

                                           * sakset

                                           * kuumuutta kestävät lastat

                                           * vuokaspray tai öljy

                                           * ruuanlaittoon sopiva lämpömittari


ohje:

1 dl vettä

450g sokeria

125g glukoosia (panimosokeria)

15-20 tippaa piparminttuöljyä

elintarvikeväriä


Öljyä tai suihkuta vuokasprayllä käytettävä alusta, välineet sekä kumihanskat. Mittaa vesi, sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Laita lämpömittari (sokerille tai muuten ruuanlaittoon tarkoitettu) kattilaan ja anna seoksen kuumentua 162 asteeseen. Kaada kuuma massa alustalle ja lisää joukkoon piparminttuöljy. Nostele massaa lastoilla reunoilta keskelle, kunnes massa on jäähtynyt käsinkosketeltavaksi. Laita elintarikeväri massaan tai jaa massa kahteen osaan ja värjää kahdella värillä. Värjää massa ja ala työstää massaa käsin (kumihanskat käsissä) venyttämällä ja taittamalla takaisin yhteen. Jatka kunnes olet tyytyväinen massan väriin. Väri muuttuu satiiniseksi mitä enemmän massaa venyttää. Jos käytät kahta väriä, liitä värit yhteen ja venytä massaa sopivan paksuiseksi ja leikkaa saksilla paloiksi. Älä leikkaa paloja yhteen kasaan, koska tässä vaiheessa karamellit vielä tarttuvat helposti toisiinsa kiinni. Anna karamellien jäähtyä ennen kuin pakkaat ne ilmatiiviiseen purkkiin.  

 


Nämä purkit vein tyttären kehotädeille ja -sedälle joulumuistamisiksi. Tein purkkeihin pienet etiketit ja pohjaan sisältölappusen tuolla jo aikaisemminkin mainitsemallani piparin muoroisella paperileikkurilla. Meillä on talo täynnä piparkakunmallisia paperinpaloja, kun tytär on innostunut leikkurilla askartelemaan. Näin sain ainakin purkeista sellaiset, ettei ihan joka kaupanhyllyltä löydy.

 Meidän 7-vuotiaan mielestä näitä pitää tarjoilla kuopuksen 2v. synttäreillä viikonloppuna.

Se kai kertoo, että nämä maistuivat!