Halusin löytää jonkin uuden herkkuidean pääsiäiseksi. Ja löysinkin :o)

 



Tein meille kotiin tällaisia täytettyjä suklaamunia. Eihän tämä nyt ihan uusi idea ole vaikka niin innostuin, koska onhan noita Fazerin Mignon munia on valmistettu jo vuodesta 1896 :o) Toki nuo Mignon munat on hieman eri periaatteella tehtyjä, kun näissä omatekoisissa munissa on rapea suklaakuori ja sisällä herkullinen pehmeä ganache täyte. Näitä oli mukava tehdä ja täytteeksihän voi laittaa ihan minkä makuisen ganachen kukin haluaa. Tein tummasta suklaasta kuoren ja täytin Appelsiinikrokantti-maitosuklaa ganachella.

Vinkin ja ohjeet löysin Marthan Stewartin sivuilta. Näiden teko oli hieman sotkuista puuhaa ja valmistus pitää aloittaa monta päivää ennen tarjoiluajankohtaa. Tein hieman oman versioni tuosta alkuperäisestä ohjeesta.


Itse tein vain nämä neljä suklaamunaa ja tein ne vielä isojen L-kokoisten munien kuoriin. Suosittelen kyllä käytämään pienempien kananmunien kuoria, koska nämä ovat aika tuhteja herkkuja! Jos tekee isomman erän munia, niin tuolta alkuperäisestä reseptistä löytyy suuremmalle erälle ohje.




Appelsiinikrokantti täytteiset suklaamunat

 

4 isoa kananmunaa


Kuorien puhdistukseen:

vettä

1 tl etikkaa

(elintarvikeväriä)


Täyte:

300g tummaa suklaata


Appelsiinikrokantti-maitosuklaa ganche

(reilu annos, jossa on hieman ylimääräistäkin)

200g appelsiinikrokanttisuklaata

120g maitosuklaata

1,2 dl kermaa


Tee kananmunien pyöreämpään päähän reikä. Itse käytin kukkanaulaa, mutta muu vastaava terävä väline käy tähän. Työnnä reiästä terävä esine ja riko sillä keltuainen. Anna kananmunan tyhjentyä. Tee kaikille munille sama. Voit auttaa terävällä esineellä hieman tyhjentymistä, päästämälä ilmaa kuoren sisään.

Kuorien puhdistus: Laita kattilaan vettä ja etikkaa. Laita munan kuoret veteen ja anna kiehua noin 10 minuutin ajan. Itse laitoin jo hieman vihreää elintarvikeväriä veden sekaan tuossa vaiheessa. (Kovasti en tuolla tavoin väriä noihin kuoriin saanut) Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan ensin keittämään 10 min. ja jos haluaa värjätä, niin upotetaan kuoria ensin etikaan ja sen jälkeen vesi-väriseokseen (lue ohjeet ja ainesten suhteet tarkemmin alkuperäisestä ohjeesta). Nosta kiehuneet kuoret talouspaperin päälle kuivumaan. Anna niiden kuivua vähintään kahden päivän ajan.

Valmista muniin suklaakuori: Temperoi tummasuklaa. Sulata suklaa noin 48-50 asteiseksi. Ota 2/3 osaa suklaasta marmorilevylle tai muulle vastaavalle (itse käytin ihan posliinista lautasta). Jäähdytä tuo lautasella oleva massa 27-28 asteiseksi koko ajan sekoitellen. Tämän jälkeen lisää seos takaisin kulhoon lopun suklaasulan kanssa ja sekoita. Massan tulisi olla 31-32 asteista tässä vaiheessa. Tämän jälkeen täytä munat suklaalla aivan täyteen. (Jos haluat tämän  tehdä kerralla, niin tarvitse suklaata huomattavasti enemmän kuin mitä selosteessa on. Itse täytin kaksi munaa kerrallaan.) Anna suklaan olla munissa noin 5 minuutin ajan ja nosta munat kulhon päälle ja valuta suklaa pois munista. Tähässäkin voit avittaa tyhjentämistä tuolla kukkanaulalla tms. Kun kaikki munat on täytetty ja tyhjennetty, niin nosta munat jääkaappiin.

Valmista muniin suklaatäyte: Mittaa kerma kattilaan. Lisää paloiteltu suklaa kuuman kerman joukkoon. Sekoittele kunnes suklaa on kokonaan sulanut ja massa on tasaista. Anna täytteen jäähtyä huoneen lämpöiseksi ja lusikoi sen jälkeen massa pursotuspussiin. Leikkaa pussin suuhun pieni reikä ja täyte kaikki muna täyteen. Koputtele kevyesti munia pöytää vasten, mutta pidä esim. keittiöpyyhe pöydän ja munien välissä, jotta kuori ei rikkoudu. Nosta munat jääkaappiin. Ganache voi hieman vetäytyä, joten voit tehdä joko sulasta suklaasta ja paksusta pikeeristä (valkuais-tomusokeriseos) "korkin" suklaamunan pohjaan, kuten Mignon munissakin on. Itselläi jäi tuota täytettä ylikin, joten sitä riittäisi noin 6 tämän kokoiseen munaan.

Halutessasi voit käyttää tumman suklaan tilalla myös esimerkiksi valkosuklaata, kunhan muistat temperoida senkin. Jokaisella suklaalaadulla on omat temperointilämpötilat, jotka kannattaa tarkastaa esimerkiksi suklaata käsittelevistä kirjoista.