Halusin kokeilla pitkästä aikaa uunissa paistettavan juustokakun leipomista. Etsin paljon tietoa, jotta välttyisin mm. kakun keskelle helposti tulevasta repeämästä sekä reunojen painumisesta keskelle päin. Ainakin tuolta repeämältä vältyin, kun paistoin matalassa lämmössä kakkua pitkään. Tuo paistaminen alhaisessa lämpötilassa ja vesihauteessa taitaa olla juustokakkujen paiston salaisuus. Vaikka paistoaikaa menee hieman kauemmin, kannattaa se kuitenkin. Kakku voi hieman vetäytyä vuoassa, mutta se ei haittaa.




NY Cheesecake


Pohja:

200g digestive-keksejä

2 rkl kaakaojauhetta

4 rkl voita

2 rkl sokeria

 

Täyte:

600g tuorejuustoa

300g creme fraishea

2,5 dl sokeria

3 tl vaniljasokeria

4 kananmunaa

1 appelsiinin mehu

 

Koristeluun:

Kermavaahtoa

 mansikoita


Murskaa keksit tasaiseksi muruksi. Lisää joukkoon pehmeä voi, sokeri sekä kaakaojauhe. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. Painele keksi n. 20-26 cm irtopohjavuoan pohjalle. Itse käytin 26 cm vuokaa, mutta vuoka olisi hyvin voinut olla pienempikin, jotta kakku olisi jäänyt paksummaksi.

Notkista tuorejuustoa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa, kunnes sokeri on kunnolla sekaisin. Lisää joukkoon creme fraishe ja vaniljasokeri. Sekoita täyte kunnolla sekaisin. Lisää vielä appelsiinin mehu joukkoon. Lisää lopuksi kananmunat ja vatkaa nopeasti massa tasaiseksi. Kaada täytemassa keksipohjan päälle. Vuoraa kakkuvuoka tuplafoliolla joka puolelta, jotta kakkuun ei pääse kosteutta. Nosta kakkuvuoka folioineen suureen uunivuokaan ja kaada sen ympärille kiehuvaa vettä. Kaada vettä ainakin kakkuvuokan puoleen väliin. Paista kakkua 170 asteessa 45 min. ajan. Laske lämpöä noin 100 asteeseen ja paista vielä 30 min. Laita uuni kokonaan pois päältä ja anna kakun olla uunissa vielä noin 20 min. ajan. Nosta kakku pois uunista ja vesihauteesta ritilän päälle jäähtymään vuoassa. Irroita vuoka vasta täysin jäähtyneestä kakusta seuraavana päivänä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin nostat jääkaappiin. Laita kakku jääkaappiin ja suojaa foliolla. Tajoile juustokakku tomusokerilla ja vaniljasokerilla makeutetun mansikkasoseen kanssa seuraavana päivänä. Koristele ennen tarjoilua kermavaahdolla ja tuoreilla mansikoilla.





Itse laitoin kakun liian aikaisen jääkaappiin ja kakku keräsi heiman turhan paljon kosteutta kakun päälle ja pohjalle. Suosittelen siis odottelemaan, että kakku jäähtyy kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Jos kakku tummuu paljon päältä, niin voit hyvin suojata kakun paiston aikana esim. foliolla. Itse en suojaillut, joten kakku sai hieman väriä. Tuosta voi myös mielestäni päätellä hyvin, kuinka epätasaisesti uunimme paistaa. Kotimaisen yrityksen mukaan kiertoilmauunissa paistettavia piirakoita yms. kuuluukin käännellä kesken paiston, jotta paistulos olisi tasainen... Eipä tule jatkossa enää meidän talouteen kyseisestä firmasta enää yhtään keittiökonetta!