Osallistuin tällä leivonnaisella Leivontafoorumin kuukauden haasteeseen, jossa piti leipoa max. 8 eurolla jotain. Joitain aineita tehtävänannon mukaan löytyikin jo ilmaiseksi kaapista. Alle on eritelty reseptissä olevat, maksavat tuotteet. Metsän ja puutarhan marjoista piti velottaa 2 euroa/laji. Koska tuolloin oli vielä tarjolla metsän ihania marjoja, niin päätin käyttää niitä näihin piirakoihin.


 

Vaniljaiset metsämarjapiirakat

4 kpl

Pohja:
150g kylmää voita
50g sokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen
(kylmää vettä)

Täyte:
3 dl maitoa
3 keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
0,5 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
1,5 dl vispikermaa

Päälle:
Metsämarjoja (vadelmia, mustikoita)

Mittaa kulhoon voi, sokeri ja vehnäjauhot. Nypi tai sekoita sähkövatkaimella ne murumaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja sekoita pohjataikinaa kunnes siitä tulee pallomainen. Jos taikina tuntuu kuivalta tässä vaiheessa, niin lisää noin 1 rkl kylmää vettä. Laita taikina noin tunnin ajaksi jääkaappiin. Kauli taikina levyksi ja ota siitä hieman piirakkavuokia suurempia ympyröitä. Asettele ympyrät voideltuihin noin 10 cm piirakkavuokiin tiiviisti. Leikkaa ylimääräiset taikinat pois. Tee näin kaikille piirakkavuoille. Paista 175 asteessa noin 10-15 minuuttia. Tarvittaessa laita piirakkataikinan päälle leivinpaperi ja siihen päälle painoksi esim. kuivia herneitä tai muita sopivia painoja ennen uuniin laittamista. Anna pohjien jäähtyä paiston jälkeen. Jos paistat piirakat irtopohjavuoissa, niin nosta piirakat pois vuoista jäähtyneinä.

Mittaa maito, keltuaiset, maissitärkkelys sekä sokeri kattilaan. Kuumenna seosta niin kauan, että se sakenee kiisseliksi ja nosta sen jälkeen kiisseli pois liedeltä. Sekoita joukkoon vaniljasokeri. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa kylmää vaniljakiisseliä noin minuutin ajan. Lisää joukkoon hyvin sekoittaen vaahdoksi vatkattu kerma. Täytä piirakkapohjat täytteellä ja asettele marjat päälle.

Vinkki! Voit tehdä ohjeella myös yhden ison piirakan näin halutessasi.




Herkuttele näillä kesäisillä piirakoilla edullisesti!




"Ylimääräisten" ainesten kulut:
Vispikerma 2 dl (0,93 euroa/ S-market)
Metsämustikoita (2 euroa – itse poimittuja)
Metsävadelmia (2 euroa – itse poimittuja)
Voi 500g (1,95 euroa/S-market)
Yht: 6,88 euroa

 

Tässä vielä leipomukseni saamia kommentteja:

  • Kun käyttää taikinana rasvapohjaista massaa, ei vuokia välttämättä tarvitse voidella (elleivät ole ihan uusia). Näin jää yksi työvaihe pois. :) Kivasti käytetty syksyn marjoja, vanilja kruunaa kokonaisuuden. Kauniit kuvat!
  • Uskomattoman kauniit kuvat ja niin herkun kuuloista. Itse olisin ehkä tehnyt koristeeksi/seuraksi marenkeja yli jääneistä valkuaisista.. Ei nyt muita risuja tule mieleen! :D
  • ihanat kuvat!
  • Kaunis ja "raikas" ulkonäkö leivoksilla. Melko paljon bebe-leivoksia muistuttavia leivoksia, mutta kesäisempiä :)
  • Ihania pieniä jälkkäreitä. Näkisin nämä hyvän kotiruoan jälkkärinä vähän hienommallekkin tilaisuudelle! Sama mikä ensimmäiseen, maininta miten voi oikasta vaniljakreemin teon :)
  • Kivat pikku piiraat. Hyvin yhteen sopivat maut. Olisin ehkä laittanut täytteeseen jotain mikä jämäköittäisi täytettä hieman enemmän. Pohjan ja täytteen väliin voisi sopia joku pieni yllätys, esim. ohut kerros nougat- tai valkosuklaarouhetta. Mutta piiraat ovat hyviä näinkin :)
  • Ihana marjainen ja raikas.