Ystäväpariskunta solmi avioliiton viime viikonloppuna ja minulta pyydettiin syyshäihin sopivaa kakkua. Heti alkuun näin silmissäni ruskealla massalla kuorrutetun kerroskakun, lehdillä koristeltuna. Lopulta keskusteluissa päädyttiinkin hyydykekakkuihin ja koristuksessa oransseihin kalloihin. Oranssit kallat olivat muutenkin keskeisessä roolissa näissä juhlissa. Tein harjoituskakun hääparille maistiaisiksi ja muutamia muutoksia teille morsiusparin toiveiden mukaan. Kakun koristeet sokerimassasta. (Harjoituskakusta kuva postauksen lopussa)
Kakkuja varten paistoin neljä viiden munan suklaista sokerikakkupohjaa uunipellillä. Päälle toivottiin kirpeää vadelmatäytettä paljon ja suklaista täytettä vähän. Nämä asiat yritin toteuttaa. Harjoituskakussa olin laittanut juuri toisin päin eli makeaa suklaata paljon ja vadelmaa sydämeksi vain kakun sisälle.

Häitä oli juhlistamassa noin 78 aikuista ja 15 lasta. Tein tälle juhlaväelle yhteensä kuusi kakkua (30 cm, 28 cm, 26 cm, 2 x 24 cm sekä 20 cm), joista yksi 24 cm oli laktoositon. Nämä riittivät hienosti ja kakkua jäi yksi 24 cm ylimääräiseksi sekä osa hääparinkakkua, koska sitähän ei sitten muut syökään kuin hääpari. Kakuilla oli korkeutta noin 7 cm. Olin siis kakkujen mitoitukseen oikein tyytyväinen. Hyydykekakkujen menekki on niin paljon vaikeampi laskea kuin tavallisten täytekakkujen menekki.


Tässä resepti täytteen osalta hieman pienemmälle kakulle, juhlavieraiden pyynnöstä :o)


Vadelmatäyte:

4 dl vispikermaa

200g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl vadelmasosetta

2 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

1/2 dl vettä


Suklaatäyte:

2 dl vispikermaa

100g mustamatonta tuorejuustoa

100g maitosuklaata

50g tummaasuklaata

1/4 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria


Suklaakiille/suklaaganache:

1 dl kermaa

100g maitosuklaata

50g tummaa suklaata


Laita liivatteet likoon. Vatkaa kerma valmiiksi. Notkista tuorejuusto ja lisää joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri. Kuumeenna vesitilkka kiehuvaksi ja purista ylimääräiset vedet pois liivatteista ennen niiden sulattamista kiehuvan kuumaan veteen. Sekoita seosta hieman jäähdytellen. Kaada ohuena nauhana vadelmasoseen joukkoon. Lisää vadelmasose lopuksi tuodejuuston joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Nostele lopuksi kermavaahto sekaan. Laita pala kakkupohjaa irtopohjavuoan pohjalle. (Jos haluat, että pohja jää piiloon, niin leikkaa pohjasta noin 1 cm vuokaa jokapuolelta pienempi ympyrä) Kaada vadelmatäyte pohjan päälle. Voit myös käyttää reunakalvoja kakun ja vuokan välissä. Koputa vuokaa muutama kerta pöytää vasten, jotta pinnasta tulee tasainen. Laita kakku hyytymään jääkaappiin noin 4 tunnin ajaksi.

Valmista suklaatäyte. Sulata suklaat mikrossa pienellä teholla tai vesihauteessa. Vatkaa kermavaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sokerit. Lisää hieman jäähtynyt suklaa tuorejuuston sekaan. Noste lopuksi kermavaahto massan joukkoon ja sekoittele tasaiseksi. Levitä suklaatäyte vadelmatäytteen päälle. Tasoita pinta mahdollisimman tasaiseksi. Nosta jääkaappiin hyytymään ainakin muutamaksi tunniksi.

Kiehauta kerma ja kaada se pieniksi paloiksi leikatun suklaan sekaan. Sekoita tasaiseksi, niin että kaikki palat ovat sulaneet. Kaada sileä kuorrute kakun päälle ja pyöräytä vuokaa niin, että saat kiilteen valumaan koko pinnan alueelle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Irroita varovasti vuoka kakun ympäriltä (ja reunakalvot, jos niitä käytit).

Koristele haluamallasi tavalla esimerkiksi sokerimassakoristein. Hyvin kuivuneet koristeet säilyvät suklaakiilteen päällä ihan hyvin.Tässä vielä kuva harjoituskakusta


Itse jotenkin pidän näitä kakuista, jotka kätkevät sisäänsä "sydämen".

Kakun sisältö ei siis ole arvattavissa vielä ennen kakun leikkausta :o)


Rakkaudentäyteiset onnittelut vielä hääparille!