Joulun odotus Pullahiiren joulukalenterin kanssa on päässyt jo puoleen väliin. Nyt vihdoinkin tarjolla suolaista purtavaa...

Itse en ole mikään joululeipien ylin ystävä, koska joululeivät yleensä makeutetaan sokerilla, siirapilla tai hunajalla. Itse en ole makean leivän ystävä. Tällainen Ranskalainen Fougasse-leipä sopisi mielestäni oikein hyvin joulupöytään - hieman perinteitä rikkoen - koska leivän ulkonäkö on niin kaunis. Lehteä muistuttava muoto ja ulkonäkö sopisi kauniina koristeena joulupöytää!

 


Fougasse


3 1/2 dl vettä

10 g tuorehiivaa tai 5 g kuivahiivaa

1-2 tl suolaa

500g hiivaleipä/vehnäjauhoja


Kuumenna vesi hiivan vaatimaan lämpötilaan. Kädenlämpöinen vesi riittää tuorehiivaan ja 42 asteista vettä kuivahiivaan. Sekoita hiiva, jauhot sekä suola keskenään ja kaada joukkoon vesi. Alusta taikinaa jauhotetulla pöydällä tai kulhossa niin kauan että taikina irtoaa alustasta. Itse alustin käsin noin 15 minuuttia. Taikina muuttuu venyväksi ja tosiaan irtoaa alustasta tai kulhosta. Laita taikina kevyesti jauhotettuun kulhoon ja laita leivinliina kulhon päälle. Anna taikinan kohota 1-2 tunnin ajan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita uuninkestävään kulhoon vettä uunin pohjalle. Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle tai leivinpaperille. Muotoile käsin venyttämällä ja painelemalla taikinasta iso neliskulmainen levy. Leikkaa veitsellä levy neljään osaan. Taputtele jokainen leipä vielä hieman suuremmaksi leivinpaperin päällä ja tee keskelle pitkä viilto kulmasta kulmaan ja sen viereen vinoon muutamia viiltoja. Levitä aukkoja hieman. Laita kaksi leipää pellille ja uuniin. Pienennä hieman uunin lämpötilaa noin 225 asteeseen. Paista leipiä noin 15 minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita. Nosta leivät jäähtymään ritilän päälle.

 

 

Vinkkejä:

* Voit paistaa kiertoilma uunissa kahdella pellillä leivät samalla kertaa. Käytä hieman matalampia lämpötiloja.

* Voit myös kostuttaa uunia suihkauttamalla juuri ennen paistoa uuniin hieman vettä sumutinpullolla.

* Jos sinulta löytyy paistokivi, niin paista ihmeessä leivät sen päällä.

 

 

Jos sinulta on jäänyt aikaisemmat luukut kurkkaamatta, niin löydät kaikki luukut linkin takaa a

tai oikealta kategoriat-kohdasta "joulukalenteri 2011".