Nyt siis olemme päässet virallisesti jouluun. Perinteiden mukaanhan joulu alkaa Tuomaan päivästä. "Hyvä Tuomas joulun tuopi... "

Meiltäkin yksi nimipäiväsankari löytyy

 

Jouluun kuuluu ehdottamasti karkkikepit eli piparmintun makuiset punavalkoiset kepin malliin valmistetut karamellit. Tämän päivän kalenterista löytyy teko-ohjeet karkkikeppeihin.

 


 

Ohjeessa mukana vaihekuvia viimevuotisesta karkkisavotasta. Tänä vuonna valmistuksen aikaan oli hieman teknisiä ongelmia kameran kanssa, joten turvaudutaan viime vuoden vaihekuviin, joita en koskaan tänne blogiin tainnut päivittääkään. Sama resepti sekä ohje, mutta vaan tuo kepiksi muotoilu puuttuu. Haasteellisin osa tässä on pitää massa lämpimänä ja olla polttamatta sormiaan... Mutta kivaa homaa tuo on, kun vaan uskaltautuu kokeilemaan!

 Karkkikepit

 

Piparminttukaramellit

 

Tarvitset:

* kuumuutta kestävän alustan (marmorikivi, teflonkangas,

itse käytin paksua silikonista leivonta-alustaa)

* kumihanskat
* sakset
* kuumuutta kestävät lastat
* vuokaspray tai öljy
* ruuanlaittoon sopiva lämpömittari
* kattilan


ohje:

1 dl vettä

450g sokeria

125g glukoosia (panimosokeria)

15-20 tippaa piparminttuöljyä

elintarvikeväriä


Öljyä tai suihkuta vuokasprayllä käytettävä alusta, lastat, sakset sekä kumihanskat. Mittaa vesi, sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Laita lämpömittari kattilaan ja anna seoksen kuumentua 162 asteeseen (noin 10 minuuttia - vahdi lämpötilaa koko ajan). Kaada kuuma massa öljytylle (kuumuutta kestävälle) alustalle ja lisää joukkoon piparminttuöljy.Nostele massaa lastoilla reunoilta keskelle, kunnes massa on jäähtynyt hanskat kädessä kosketus lämpöön.
Ota massasta pieni määrä eroon ja värjää se tässä vaiheessa punaiseksi elintarvikevärillä. Älä kuitenkaan jätä loppumassaa pitkäksi aikaa käsittelemättömäksi. Voit laittaa punaisen massan  uunin matalaan lämpöön (50-100 astetta) öljytylle leivinpaperille. Halutessasi voit hieman lisätä valkoista väriä loppumassaan valkoisen lopputuloksen aikaan saamiseksi. Jatka massan työstöä venyttämällä ja taittamalla takaisin yhteen. Jatka kunnes olet tyytyväinen massan väriin. Väri muuttuu satiinisemmaksi mitä enemmän massaa venyttää. Massan muuttuu myös jäykemmäksi jäähdyttyään, joten jos on tarvetta, käytä massaa välillä uunissa. Rullaa valkoisesta massasta paksu pötkö ja jaa punainen väri kahdeksi tai kolmeksi pötköksi valkoisen massan eripuolille.Jos haluat paljon raitoja, niin voit vielä taittaa massan muutamaan kertaan. Liian monta kertaa massan taitto tässä vaiheessa sekoittaa värit helposti ja lopputuloksena on lähes pinkit kepit eli taita massaa ennen värien yhteen liittämistä tarpeeksi ja värien liittämisen jälkeen vain sen verran, että saat värit sopivasti sekoitettua. Venytä massaa sopivan paksuiseksi ja samalla voit hieman kierittää pötköä, jotta väri kiertyy keppiä pitkin. Käännä massan pää kepin muotoon ja leikkaa keppi sopivan pituiseksi saksilla. Jos massa taas tuntuu hieman kovettuvan/jäykistyvän, niin laita se taas hetkeksi uuniin. Anna valmiiden keppien jäähtyä tasaisella pinnalla ja herkuttele sen jälkeen ihanilla karkkikepeillä.

Toki voit leikata massasta saksilla venytysvaiheessa sopivankokoisia karamellejakin. Älä silloin leikkaa karamelleja yhteen pinoon, koska ne tarttuvat tuoreeltaan helposti toisiinsa. 


Vinkki! Käytin kaksia eri hanskoja, koska tuo punainen väri helposti sotkee myös valkoisen massan samoja hanskoja käytettäessä.