Tänään saamme viettää Suomessa maamme Itsenäisyyspäivää. Päivä on minulle erittäin tärkeä. Aikoinaan Vaarini oli sodassa mukana puolustamassa tätä maata. On mahtavaa saada juhlistaa Suomen itsenäisyyttä tänäkin vuonna! Meillä tähän päivään kuuluu perinteisesti aamulla Tähtitorninmäen lipunnosto, johon menemme koko perheen voimin. Tämä on ollut vuotuinen perinne meillä ja olen muistaakseni yhtä kertaa lukuunottamatta ollut seuraamassa lipunnoston joka vuosi. Äitini on myös aina mukana ja samoin usein on ollut myös veljeni perhe kokonaisuudessaan. Tämä perinne on lähtöisin isältäni ja jatkamme tätä perinnettä myös lapsillemme. Lipunnoston jälkeen suuntaamme vielä hautausmaalle sytyttämään kynttilät vaarini ja isäni haudoille! Illalla vielä laitamme kynttilät ikkunaan. Monena vuotena tuo on ollut ongelmallista perheen pienimpien vuoksi, mutta toivon että tänä vuonna saisin kynttilät laittaa rauhassa ikkunoihin palamaan.

Vuonna 1999 Itsenäisyyspäivälle tuli vielä toinenkin merkitys, koska menimme mieheni kanssa silloin kihloihin!
Mustikka-valkosuklaapallot

(noin 10 kpl)


noin 1 dl kotimaisia pakastettuja mustikoita

150g valkosuklaata


kuorrutukseen

150 g valkosuklaata

nonparelleja

tikkaritikkuja

koristenauhoja


Sulata mustikat ja paseeraa ne siivilän läpi. Kaada paseerattu mustikkasose kattilaan ja lisää joukkoon valkosuklaa. Sulata suklaa miedolla lämmöllä lieden päällä, niin että suklaa on kokonaan sulanut ja seos on muuttunut mustikan väriseksi massaksi. Kaada massa pieneen kulhoon ja nosta jääkaappin jäähtymään mielellään yön yli. Ota lusikalla tasakokoisia määriä massaa ja pyörittele ne palloiksi. Nosta pallot jääkaappiin. Sulata kuorrutusta varten valkosuklaa miedolla lämmöllä esimerkiksi mikrossa. Jos käytät tikkuja, niin kasta tikkuja noin 1 1/2 cm verran tikun päästä valkosuklaaseen ja paina mustikkapallon sisään. Nosta nämä vielä jääkaappiin hetkeksi. Ota mustikkapallot jääkaapista ja dippaa ne valkosuklaaseen. Pyyhi ylimääräinen valkosuklaa astian reunaan pallon pohjasta ja nosta pallot leivinpaperin päälle jähmettymään. Jos haluat käyttää koristeita suklaan päällä, niin ripottele ne suklaan päälle ennen jähmettymistä. Sido vielä nauhat tikkuihin ja nautiskele mustikka-valkosuklaapalloilla kahvipöydässä tai pienenä jälkiruokana.


Mietin pitkään mikä olisi hyvä itsenäisyyspäivän herkku tähän joulukalenteriin. Kotimaiset mustikat ihanalla maullaan ja värillään pääsi nyt ykköspaikalle. Valkosuklaa jakaa ihmisten mielipiteitä. Tämä herkku sopiikin todella hyvin valkosuklaan ystäville. Valkosuklaan maku on aika voimakas, mutta mustikkakin pääsee hienosti esille.

Tiedän, että monessa perheessä Itsenäisyyspäivää vietetään perinteikkäästi! Onko sinulla tai perheelläsi Itsenäisyyspäivään liittyviä perinteitä? Voitte kommenttiosioon jättää tarinoita omista perinteistä. Lukisin niitä mielelläni!