Nämä pehmeät ja suussa sulavat namit ovat ainakin yksiä minun namisuosikkeja. Vaahtokarkit ovat hyviä ihan sellaisenaan, mutta voihan niistä leipoakin vaikka mitä tai laittaa ne vaikka kaakaon sekaan, kuten tässä 8. luukusta paljastuneessa kaakaokuvassa. Tuossa kuvassa näkyy siis juuri tämän erän vaahtokarkit :o)

Vaahtokarkkeihin liittyy minun muistoissani eräs tarinakin. Olin vuonna 1996 koko kesän Amerikassa. Siellähän vaahtokarkit ovat suuressa huudossa. Kukaan ystävistäni ei kuitenkaan käsittänyt, kun kävin suoraan pussista syömässä vaahtokarkkeja, koska heidän mielestään ne piti aina ensin paahtaa joko nuotiossa tai sitten syödä S´moresin muodossa tai muussa vastaavassa jälkiruokaherkussa. Tuo S´mores onkin kyllä herkkua... Ehkäpä niitäkin näkyy vielä blogissani!
Vaahtokarkit

1 1/2 dl sokeria

1/2 dl jauhemaista glukoosia (käytin panimosokeria)

1 dl vettä

7 liivatelehteä

1 rkl vaniljasokeria

n. 80 g valkuaisia (2 L-kokoista)

6 rkl maissitärkkelystä

6 rkl tomusokeria

öljyä


Laita liivatteet likoon kylmään veteen. Mittaa kattilaan sokeri, glukoosi (panimosokeri) sekä vesi. Anna kiehua 128 asteiseksi. Seosta ei tarvitse sekoitella. Kun seos alkaa kiehumaan, Laita valkuaiset monitoimikoneeseen ja laita ne vatkautumaan. Kun sokeriliemi on saavuttanut 128 asteen, lisää puristetut liivatteet sekaan ja kaada leimi ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon. Vatkaa vielä noin 10-15 minuuttia, jotta vaahto jäähtyy. Vatkauksen loppuvaiheessa lisää joukkoon vaniljasokeri.

Laita leivinpaperi 20 x 20 cm vuokaan. Sekoita maissitärkkelys sekä tomusokeri keskenään ja siivilöi noi 1/3 osa seoskesta leivinpaperin päälle ja öljyä hieman leivinpaperin reunoja. Kaada vaahtokarkkimassa leivinpaperin päälle ja tee pinnasta mahdollisimman tasainen. Siivilöi vaahtokarkkilevyn päälle vielä noin 1/3 osa maissitärkkelys-tomusokeriseoksesta. Nosta vaahtokarkit hetkeksi aikaa jääkaappiin (noin 1-2 tuntia) ja sen jälkeen takaisin huoneenlämpöön. Kun vaahtokakki tuntuu kimmoisalta ja kiinteältä, irroita vaahtokarkki levy irti leivinpaperista. Jos massa on jäänyt hieman kiinni leivinpaperiin, niin auta kevyesti öljytyllä veitsellä. Leikkaa vaahtokarkkilevy sopivan kokoisiksi paloiksi. Itse tein neljää eri kokoa. Pyörittele lopuksi vaahtokarkit tarttumisen ehkäisemiseksi maissitärkkelys-tomusokeriseoksessa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa, niin vaatokarkkien pinta ei kovetu.
Kotiraadin kommentti oli, että maistuvat ihan vaahtokarkilta. Tämä resepti on oma sekoitus monesta lukemastani reseptistä ja heti onnistuin :o) Toki näin jouluna halutessaan näitä voisi vaikka maustaa piparkakkumausteella.