Tässä eräänä aamupäivänä päätimme kahden nuorimman lapsen kanssa leipoa jotain. Kun vihdoin pääsimme yhteisymmärrykseen siitä mitä leipoisimme, niin huomasin kananmunien loppuneen... (meillä on yleensä kaappi täynnä kananmunia. No, sinä päivänä päädyimme sitten pullaan :o) Kun sitten saimme kaupasta hankittua kananmunia pääsimme leipomaan tätä mustikkakakkua. Reseptin olin jo etukäteen suunnitellut, vain nestettä lisäilimme vähän lisää.
Mustikkakakku


200 g voita

4 dl sokeria

3 kananmunaa

7 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1 rkl vaniljasokeria

2 1/2 dl maitoa

3 dl mustikoita

(tomusokeria)


Hiero voi ja sokeri keskenään. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, koko ajan hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa edellisiin. Sekoita hyvin. Nostele mustikat varovasti joukkoon, jotta ne eivät sotke koko taikinaa siniseksi. Paista noin 2 1/2-3 litrasessa (voidellussa) kahvikakkuvuoassa noin 50-60 minuuttia 175 asteessa.

Kumoa kypsä kakku jäähtymään lautasen tai ritilän päälle. Koristele tomusokerilla tai tomusokeri-vesikuorrutuksella.
Näin talviaikaan käytin kotimaisia pakastemustikoita tähän kakkuun ja lisäsin ne jäisinä taikinan sekaan. Jos haluaa mustikoiden säilyvän kakussa hyvinä sattumina, niin niitä ei kannata yhtään sulatella. Muutoin koko taikina värjääntyy tai ainakin marmoroituu siniseksi.